Дослідження функційних можливостей та обґрунтування критеріїв якості роботи культиватора T-allAr-2.8Н (ПП «ВФ ПОЛІМАШПРОЕКТ»)

Автор(и)

Ключові слова:

Культиватор, Багатофункційність, Обробіток ґрунту, Передпосівний, Розгінні борозни, Культивація, Напівпар.

Анотація

У статті наведені результати випробувань та оцінювання можливостей багатофункціонального культиватора T-allAr-2.8Н для визначення працездатності на передпосівному, мілкому обробітках ґрунту, проміжній культивації напівпару, загортанні рослинних борозен. Експертне оцінювання якості роботи дало змогу визначити номенклатуру критеріїв та їхній досягнутий рівень.
Мета роботи – дослідження функційних можливостей та експертне оцінювання якості роботи багатофункціонального культиватора T-allAr-2.8Н.
Методи досліджень – польовий експеримент, органолептичне спостереження, інструментальні виміри, експертне порівняння й оцінювання.
Результати. Формування раціонального парку машин для фермерських господарств малого і середнього розмірного рівнів, за умови вибору короткої номенклатури машин з урахуванням їхніх широких функційних можливостей, є позитивним чинником мінімізації капіталовкладень для вивільнення їх частини на обігові потреби господарства. Такого результату  можна досягнути, придбавши машини з розширеними проти традиційних можливостями.
Креативність мислення виробників сільськогосподарської техніки, зокрема ПП «ВФ ПОЛІМАШПРОЕКТ», їх доступ до сучасної елементної бази, потенціал станкового парку дали змогу продукувати на вказаний сегмент споживачів ринку культиватор з відмінними можливостями.
Польові випробування вказаного культиватора на різних фонах показали його працездатність на передпосівному, мілкому обробітках ґрунту, проміжній культивації напівпару, загортанні розгінних борозен. Експертне оцінювання якості роботи дало змогу визначити номенклатуру критеріїв та їхніх досягнутий рівень.
Висновки. Багатофункціональний культиватор TallAr-2,8Н може бути успішно використаний на різних обробітках ґрунту: передпосівному, мілкому, напівпаровому, загортанні розгінних борозен з відмінною якістю роботи. До того ж міцна конструкція навіть в умовах підвищеної сухості ґрунту дає змогу  безперешкодно працювати на таких складних фонах  як великі пересохлі скиби, чому сприяють обґрунтовані компонувальні рішення та вибір раціональних за перерізом і якістю сталі криволінійних стійок з двовитковим кільцевим демпфером.

Біографія автора

Л. Шустік, ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого»

канд. техн. наук

Посилання

Державна служба статистики України. Сільське господарство України. / Статистичний збірник 2017. – Київ, 2018.

Протокол функційних випробувань № 1-43-2019 (Фокус-тест). УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, Дослідницьке, 2019.

Кравчук В. Результати експертизи техніко-технологічних рішень систем основного обробітку ґрунту в технологіях вирощування основних сільськогосподарських культур / В.Кравчук, В. Погорілий, Л. Шустік // Техніка АПК. – 2008. – № 2.

Вихідні вимоги на сільськогосподарську техніку. Збірка 1-94 // Український державний центр по випробуванню і прогнозуванню техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва /Укр ЦВТ. – Глеваха, 1993.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-20

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування