ЗЕРНОВІ ЖАТКИ СУЧАСНИХ КОМБАЙНІВ: КОНСТРУКЦІЙНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЙНІ ПОКАЗНИКИ

Автор(и)

Ключові слова:

Зернова жатка, Особливість конструкції, Шнек, Платформа, Різальний апарат, Мотовило, Система копіювання рельєфу поля, Режими роботи, Продуктивність та якість роботи.

Анотація

Мета статті: дослідження особливостей конструкції та експлуатаційних показників зернових жаток зернозбиральних комбайнів провідних компаній.
Методи досліджень: аналітичний огляд і аналіз конструкції жаток за даними компаній-виробників та результатами випробувань.
Результати досліджень. Зернова жатка – змінний адаптер для скошування технологічної маси та подачі в молотильно-сепарувальну систему зернозбирального комбайна і визначає його здатність реалізувати потенціальну продуктивність. Основою конструкції є платформа. На ній змонтовані мотовило, різальний апарат, шнек, система приводів. Жорсткість платформи забезпечується наявністю в її складі несної труби великого діаметру та додаткових ребер жорсткості. У жатках може застосовуватись ходова система. Важливий показник – оглядовість різального апарата визначається конструкційним виконанням платформи. Під час збирання різних культур можна зменшувати або збільшувати довжину стола. У комплект жатки може входити до трьох типів мотовила. Мотовило приводиться гідродвигуном або механічним варіатором. Нахил пальців граблин забезпечує двосторонній ексцентриковий механізм. Пальці різального апарата відкритого типу розміщені з кроком 76,2 мм або 84 мм. Циклічність ножа на рівні 1220 цикл/хв. забезпечує планетарний механізм системи Schumacher. У приводі різальних апаратів застосовуються карданні і редукторні передачі. Шнек жатки – двовитковий, однозахідний, в основі його конструкції – труба великого
діаметра. Для усунення забивання жатки комплектується системою реверсування робочих органів. Для копіювання рельєфу та якісного збирання полеглих хлібів жатки комплектуються жорстким або гнучким різальним апаратом, системами копіювання та автоматичного вирівнювання. Практично всі жатки адаптовані до переобладнання пристроями для збирання інших культур. Результати експлуатаційних випробувань засвідчили, що сучасна зернова жатка має високу продуктивність та здатність адаптивно працювати в різних умовах.
Висновки. За результатами досліджень, виконаних в ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого» встановлено, що в процесі технічного розвитку зернові комбайнові жатки зберегли свої базові системи та разом з тим у їхньому складі з’явилися нові. Це сприяло зростанню технічного рівня і здатності працювати з високою робочою швидкістю, характерною для сучасних комбайнів під час прямого комбайнування колосових культур. Водночас якість роботи (висота зрізання технологічної культури та втрати зерна за жаткою) відповідає чинним агротехнічним вимогам.

Біографії авторів

В. Кравчук, ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

д-р техн. наук, проф., чл.-кор. НААН України

М. Занько, ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

канд. техн. наук, ст. наук. співроб.

Посилання

Машини для збирання зернових та технічних культур: Посібник (колектив авторів за ред. В. І. Кравчука). – Дослідницьке – УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого. – 2009. – 296 с.

Кравчук В. І., Занько М. Д., Лисак О. О. Випробування комбайна CSX-7080 при збиранні ранніх зернових колосових культур, сої та трітікале // Журнал «Техніка і технології АПК», – №1, – 2017 р., стор. 8-13.

Кравчук В. І., Занько М. Д., Випробування та експлуатаційна оцінка комбайна MF-7370 PL «BETA» компанії MASSEY FERGUSON при збиранні ячменю // Журнал «Техніка і технології АПК», – №3, 2016 р., стор. 5-9.

Кравчук В. І., Занько М. Д. Дослідження функціональних можливостей комбайна CASE-IH AFS - 8230 при скошуванні полеглих хлібів // Журнал «Техніка і технології АПК», – №5, 2015 р., стор.8-13.

Кравчук В. І., Занько М. Д. Дослідження функціональних можливостей сучасної моделі зернозбирального комбайна фірми «SAMPO ROSENLEV» – SR-3085 «Superior» // Техніко-технологічні аспекти розвитку та випробування нової техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва України: зб. наук. пр. УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, Дослідницьке, 2015 стор. 73-87.

Опубліковано

2019-05-01

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування