ЗУБИ БОРІН. ПРОГНОЗ ВПЛИВУ КОНСТРУКЦІЙНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПАРАМЕТРІВ НА РЕСУРС ПІД ЧАС АГРЕГАТИВНОГО ЇХ ЗНОШУВАННЯ

Автор(и)

Ключові слова:

Борони, Зуб, Різні конструкції зубів, Елементи зуба, Носок зуба, Ресурс, Абразивний знос.

Анотація

Мета роботи – аналіз конструкційних особливостей і параметрів зубів різних борін для порівняння їхнього опору абразивному зносу.
Методи досліджень: аналітичний огляд, органолептичне та інструментальне дослідження зубів борін з різними конструкційними особливостями.
Результати. Попит, вартість і відносна простота конструкції зубових борін спонукає машинобудівників на їх виробництво. Результатом цього є велика пропозиція зубів борін з різними конструкційними особливостями і параметрами, яке ставить споживача в невизначений стан - який зуб кращий. Сприянню успіху на ринку з цим продуктом насамперед є розуміння конструкції базового елемента – зуба, простота виготовлення якого оманлива. Встановлено, що найбільш відповідальною складовою зуба борони є носок, якому притаманний ряд характеристик – твердість, загострення, кути входження в грунт, форма його перерізу. Кожен з цих чинників може впливати на ресурсно-якісні показники роботи. Похідними цього для виробника зубів є великі об’єми металу і енергозатрат на його переробку, для виробника сільськогосподарської продукції - це якісний обробіток ґрунту за оптимальних капіталовкладень, розумна альтернатива витратам на гербіциди і, в кінці, отриманий врожай. Виробник чи споживач зубових борін інтуїтивно відчуває, що кожен з цих чинників може впливати на ресурсно-якісні показники роботи, але як останні залежать від спільної дії характеристик не може достовірно відповісти навіть фахівець. Тому спеціалістами УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого і ТОВ «УКБТШ» започатковано роботу з аналізу конструкційних характеристик зубів і їх прискореній перевірці експрес-методом. Відповісти на ці питання можуть два базових аспекти: перший – це синтез всієї інформації про конструкційні особливості роботи зуба, другий – надати коротку за часом, дієву, прийнятно достовірну методологію оцінювання впливу цих параметрів на абразивний знос. У статті акцент зроблено на перший базовий аспект, який буде продовжено надалі в публікаціях наданням пропозиції експрес-методу випробування абразивного зносу.
Висновки. У статті досліджено ряд зубів борін різних конструкцій. Доведено, що носок зуба є найбільш відповідальним елементом від всього наявного їхнього загалу. Визначено конкретні параметри зуба, які будуть визначати його ресурс в умовах абразивного зносу. Запропоновано здійснити пошук експрес-методу абразивних випробувань для перевірки ресурсу зубів і встановлення їхнього рейтингу.

Біографія автора

Л. Шустік, ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого»

канд. техн. наук

Посилання

Державна служба статистики України. Сільське господарство України. Статистичний збірник 2017. / - Київ, 2018.

Державна служба статистики України. Наявність сільськогосподарської техніки та енергетичних потужностей у сільському господарстві у 2016 році. Статистичний бюлетень, / - Київ, 2017.

Думич В. – Огляд конструкцій та результати випробувань дисколапових агрегатів. – Техніко-технологічні аспекти розвитку та випробування нової техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва України: зб. наук. пр. УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, Дослідницьке, 2018. – Вип. 23 (37). С 158-168.

Денисенко М., Опальчук А. – Виготовлення зносостійких деталей робочих органів ґрунтообробних, кормозбиральних та посівних машин. – Збірник наук. пр. УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, Дослідницьке, 2014. – Вип. 18 (32). С 104-113.

Войтюк Д. Г. та інші. Сільськогосподарські машини. Основи теорії та розрахунки - / За редакцією професора, член-кор. УААН Д.Г. Войтюка / - Київ./ Вища освіта 2005.

Бурдега В. Ю. Обґрунтування параметрів борони з гнутоштабовими зубами. / - Автореферат дисертації. Кандидат технічних наук. / - Львів 2004.

Голій О. В. Обґрунтування процесу та параметрів знаряддя для механічного знищення бур’янів у посівах цукрових буряків. / - Автореферат дисертації. Кандидат технічних наук. /О. В. Голій - Глеваха 2005.

Опубліковано

2019-05-01

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування