АНАЛІЗ БУДОВИ ТА ФУНКЦІЮВАННЯ ЗЕРНОСУШАРОК ШАХТНОГО ТИПУ

Автор(и)

Ключові слова:

Шахтна зерносушарка, Особливість конструкції, Сушильна камера, Технологічні режими (вологість зерна та продуктивність сушіння), Витрати енергоносія.

Анотація

Мета статті: дослідження особливостей будови,  функціювання та показників призначення шахтних сушарок виробництва провідних компаній.
Методи досліджень: аналітичний огляд та аналіз конструкцій за даними компаній-виробників шахтних зерносушарок.
На ринку України зарубіжні фірми пропонують широкий вибір шахтних сушарок для сушіння зерна з продуктивністю до 225 т/год та вологістю більше 40 %. В основі їхніх конструкцій – сушильна шахта, в яку паралельними рядами вмонтовано короби з оцинкованими впускними і випускними повітропроводами конічної форми, розміщеними в шаховому порядку. По висоті шахта розділена на зони нагрівання і охолодження. Зерно в прямоточній шахті переміщується самопливом, зверху донизу один раз, знижуючи свою вологість на 6-7 %.
У більшості шахтних сушарок реалізована функція рекуперації тепла – забір тепла від гарячого зерна і повернення підігрітого повітря назад в сушарку, що дає не тільки економію палива, але й електроенергії. Сушіння зерна на українських елеваторах свідчить, що саме шахтні зерносушарки переважають сушарки - аналоги інших типів з точки зору економічності. Причина цього – теплообмін відбувається за допомогою підвідних і відвідних коробів, які дають змогу рівномірно розподілити загальний обсяг теплоносія в шахті зерносушарки.
Висновки. Зерносушарки шахтного типу характеризуються:
– високою продуктивністю сушіння;
– пристосованістю до роботи з використанням газу та біопалива;
- універсальністю щодо сушіння зерна і насіння різних культур;
- ефективною роботою системи відокремлення пилу від зерна;
- низьким рівнем шуму під час роботи;
- пристосованістю до якісного очищення шахти під час переходу на сушіння іншої культури;
- простим обслуговуванням та експлуатацією.
Головні критерії у виборі сушарки – продуктивність, універсальність сушіння широкої гами зерна та насіння, економічність процесів сушіння,  адаптація до сушіння з використанням біопалива, ціна сушарки.

Біографія автора

Володимир Кравчук, ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого»

д-р техн. наук, проф., чл.-кор. НААН України

Посилання

Машини, агрегати та комплекси для післязбиральної обробки і зберігання зернових культур: Посібник, за ред. В. І. Кравчука. – Дослідницьке – УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого. – 2011. – 224 с.

Бражевский В., Жеребцов Б., Кизуров А. Анализ зерносушилок // http://technology.snauka.ru/2017/04/12978.

Занько Н. Отечественный рынок: шахта на выбор//Пропозиция. Спецвыпуск. Современные техника и технологии хранения зерна. – 2015. – С. 12-21.

Максаєв В. Зерносушарки фірми «MEPU Oy» // Журнал «Техніка і технології АПК», – № 8(47), 2013, – Стор. 27-28.

Кравчук В., Погорілий В., Постельга С. Погоріла В, Занько М. Наукові аспекти сучасних технологій збирання, післязбиральної переробки і зберігання зерна // Журнал «Техніка і технології АПК», – №7 (34), 2012 р, Стор. 15 - 19.

Сорочинський В.Ф. Снижение затрат при конвективной сушке зерна (http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?).

Опубліковано

2018-12-20

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування