ВПЛИВ СИСТЕМ ОБРОБІТКУ ГРУНТУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ СОНЯШНИКА В УМОВАХ ЗАХОДУ УКРАЇНИ

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень – порівняльна оцінка ефективності вирощування соняшника за впровадження традиційної і ресурсоощадних систем обробітку ґрунту в ґрунтово-кліматичних умовах Заходу України.
Методи досліджень: гіпотеза, експеримент, спостереження, польовий, лабораторний, візуальний і порівняльно-розрахунковий метод.
Результати досліджень: Польові дослідження проводилися у ґрунтово-кліматичних умовах Заходу України на полі з дерновими глибокимим глейоватими супіщаними ґрунтами.
Для проведення досліджень закладено ділянки з різними системами обробітку ґрунту: ділянка 1 – традиційний обробіток ґрунту (оранка на глибину 25 см); ділянка 2 – консервувальний обробіток ґрунту (чизелювання на глибину 35 см); ділянка 3 – мульчувальний обробіток ґрунту (дискування на глибину 10 см).
За результатами досліджень відзначено позитивний вплив інтенсивності й глибини основного обробітку ґрунту на висоту рослин та елементи структури врожаю соняшника. За традиційного обробітку ґрунту відзначено найбільшу врожайність зерна соняшника – 1,81 т/га. На ділянці з консервувальним обробітком ґрунту врожайність – 1,75 т/га, а ділянці з мульчувальним обробітком –
1,72 т/га. Різниця врожайності між найкращим і найгіршим показниками становила лише 0,09 т/га.
Оранка потребує значних енергетичних і трудових витрат, які перевищують аналогічні показники для реалізації безвідвальних систем обробітку грунту. Прямі експлуатаційні витрати на виконання оранки були найбільшими і становили 1661 грн/га, що на 618 і 986 грн/га більше відносно затрат на глибоке безполицеве розпушування і дискування відповідно.
Упровадження традиційного обробітку ґрунту сприяє формуванню найвищої врожайності і збільшенню прибутку на 192-229 грн/га. Однак, незважаючи на найменший прибуток, на ділянці з мульчувальним обробітком ґрунту за рахунок найменших витрат отримано найвищу рентабельність — 52,2%, що на 1,0-1,8% більше, ніж на ділянках із консервувальною і традиційною системами обробітку ґрунту.
Висновки. Результати проведених досліджень і обчислень засвідчують, що зазначені системи обробітку ґрунту (традиційна, консервувальна і мульчувальна) за врожайністю та економічною ефективністю вирощування соняшника в умовах Заходу України знаходяться на одному рівні.
Ключові слова: дослідження, соняшник, системи обробітку ґрунту, врожайність, ефективність.

Біографія автора

О. Крупич , Львівський національний аграрний університет

канд. техн. наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-22