НАУКОВО-ПРОЕКТНІ РІШЕННЯ ДЛЯ СТВОРЕННЯ СУЧАСНИХ МАЛИХ ПТАХОФЕРМ: ОГЛЯД

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень – здійснити огляд науково-проектних рішень для створення сучасних малих птахоферм.
Методи досліджень. Огляд науково-проектних рішень для створення сучасних малих птахоферм здійснювався за матеріалами доступних інформаційних джерел за такими напрямками: наука; проекти; порівняння.
Результати досліджень. У ході створення науково-проектного рішення будівлі малої птахоферми для утримання курей-несучок у кількості до 700 голів важливо врахувати такі дані: приміщення ангарного типу (завширшки 6 м, заввишки 3,8 м, висота стін 3,0 м); ширина місць для знесення яєць 0,8 м; ширина щілинної підлоги 2,4 м; ширина суцільної підлоги з підстилкою 2,8 м. Основне – утримання курей-несучок на підлозі, каскадне за ярусами з влаштованими місцями для знесення яєць. З метою запобігання захворюванню птиці вперше запропоновано збільшити технологічну площу для утримання курей з 6 гол./м2 до 5 гол./м2. Для утримання птиці на малих птахофермах рекомендуються малогабаритні будівлі ангарного типу, за розмірами у співвідношенні ширина-висота: 5,0 м-3,2 м; 8,0 м-4,0 м; 10,0 м- 4,8 м; 12,0 м-5,6 м. Важливо, що під час створення науково-проектних рішень враховані технологічні особливості вирощування різних видів птиці (кури, індики, гуси, качки), у тому числі ті, що мають сезонний характер, тривалість вирощування та відгодівлі поголів’я, утримання батьківського стада, період господарського використання птиці тощо.
Висновки. За результатами огляду науково-проектних рішень для створення сучасних малих птахоферм, здійснених за матеріалами доступних інформаційних джерел за такими напрямками, як наука; проекти; порівняння, встановлено: для утримання птиці різних видів (кури, індики, гуси, качки) на малих птахофермах рекомендуються малогабаритні будівлі ангарного типу; базовий спосіб утримання птиці – вільне підлогове, каскадне утримання, зокрема за ярусами курей і підлогове – індиків, водоплавної птиці (гуси, качки) і утримання загалом птиці з використанням вольєрів, що наближує умови їхнього утримання до природних.

Біографії авторів

C. Халін, ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого»

канд. економ. наук

В. Смоляр, ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого»

канд. с.-г. наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-22