ТЕХНОЛОГІЧНІ ВИМОГИ ДО МЕХАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА СВИНИНИ

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень – розробити технологічні вимоги до технічних засобів для виробництва свинини на свинофермах, адаптовані до нормативів ЄС.
Методи досліджень. Під час розробки технологічних вимог до механізації виробництва свинини на свинофермах, адаптованих до нормативів ЄС, використані базові нормативні документи: Директива ЄС 91/630 від 19.11.1991 р.; Директива ЄС 2008/120 від 18.12.2008 р. Технологічні вимоги до механізації виробництва свинини сформовані за такими складовими: утримання свиней,
годівля свиней, напування свиней, видалення гною, створення мікроклімату, зооветеринарне
обслуговування.
Результати досліджень. Технологічні вимоги до механізації виробництва свинини розроблені вперше в Україні. Конструкція обладнання для утримання свиней повинна забезпечувати умови утримання тварин, наближені до природних. Відповідно до нормативних вимог ЄС повинні бути забезпечені вільні умови утримання тварин. Технологічна площа станка у розрахунку на одну тварину повинна бути як мінімум: 0,15 м2 для свині середньою живою масою до 10 кг; 0,2 м2 для свині середньою живою масою від 10 кг до 20 кг; 0,3 м2 для свині середньою живою масою від 20 кг до 30 кг; 0,4 м2 для свині середньою живою масою від 30 кг до 50 кг; 0,55 м2 для свині середньою живою масою від 50 кг до 85 кг; 0,65 м2 для свині середньою живою масою від 85 до 110 кг; 1,0 м2 для свині середньою живою масою більше 110 кг. Розміри індивідуальних станків для утримання свинок: ширина – 60 см, довжина – 170 см, площа 1,0 м2; свиноматок – ширина – 65 см, довжина –
190 см, площа 1,2 м2. Кількість свиней в технологічній групі повинна бути не менше 6 голів. Мінімальна технологічна площа для індивідуального утримання дорослого кнура повинна бути 6,0-7,5 м2.
Технологічна площа станка для утримання кнура-плідника і свиноматки під час парування повинна бути не менше 10 м2. Поросята, яких утримують біля свиноматок, повинні забезпечуватись
комфортною зоною з підігріванням. Під час групового утримання свиней повинен бути забезпечений їхній одночасний доступ до кормів. Під час створення напувалок для свиней потрібно враховувати технологічні вимоги щодо потреби свиней у воді та швидкість її потоку. Свиней не можна утримувати в умовах з високою понаднормативною температурою повітря та за високої відносної вологості повітря. Під час створення обладнання для свинарства потрібно враховувати негативний вплив на тварин протягів повітря в свинарниках. Не допускається утримання свиней постійно в темряві.
Висновки. Вперше в Україні розроблені технологічні вимоги до технічних засобів для виробництва свинини на свинофермах, адаптовані до нормативів ЄС, з врахуванням таких складових: утримання, годівля, напування свиней, видалення гною, створення мікроклімату, зооветеринарне обслуговування. Технологічні вимоги будуть корисні під час створення та впровадження у виробництво сучасних машин і обладнання для оснащення свиноферм.
Ключові слова: механізація виробництва, нормативні вимоги ЄС, свинина, свиноферма, технічні засоби, технологічні вимоги.

Біографія автора

В. Смоляр, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

канд. с.-г. наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-06