ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ТЯГОВИХ ХАРАКТЕРИСТИК ТРАКТОРА НА ЯКІСТЬ РОБОТИ ДИСКОВОЇ БОРОНИ GiaRDino

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень: Визначення раціональної потужності і маси трактора для представленої на випробування варіодискової борони із заданими конструкційно-кінематичними параметрами – шириною захвату, розмірами дисків, кроком та відстанню в рядах, типом котка та режимами налаштування глибин ходу робочих органів для забезпечення прийнятної якості роботи.
Методи і матеріли. Потужність трактора визначається, як похідна тягового зусилля дискової борони, на змінних режимах параметрів швидкості Vmin , Vсер , Vmax. та двох рівнях глибини обробітку.
Дослідження проводились на ґрунтах, характерних для зони Лісостепу, на різних агрофонах у помірних та важких умовах. Оцінювання характеристик ґрунту проводилось на основі термостатно-вагового методу за загальноприйнятною методикою «різального кільця», за об’ємом циліндра 100 см3
Для визначення твердості застосовували твердомір Рев’якіна.
Фіксація тягове зусилля забезпечувалось динамометром циферблатним ДПУ-2-2-У2.
Обробка матеріалів забезпечувалась статистичним аналізом експериментальних даних за методом дисперсійного аналізу за Доспеховим та інтерпретацією стандартними комп’ютерними програмами Excel як графіків.
Дискова борона має певне компонування робочих елементів з технічними параметрами масою, характеристиками і компонування, зокрема: для борони (діаметр зубчастого диска, товщина диска; тип диска; крок установки дисків в ряду; відстань між рядами дисків; кількість вирізів по твірній диска; кількість дисків); для котка (ширина; кількість планок по твірній котка; габаритні розміри; маса борони).
Результати. Проведено дослідження тягового зусилля дискової борони в трьох змінних швидкісних режимах Vmin , Vсер , Vmax. та двох рівнях глибини обробітку від 7,2 см до 11, 9 см.
За результатами досліджень визначено тягове зусилля борони в межах глибин її роботи від
7,2 см до 11, 9 см, яке змінюється від 0,09 т.с до 0,64 т.с, що відповідно вимагає потужності трактора до 18,9 к.с. Досліджено, що на кожен сантиметр заглиблення борони залежно від швидкості її роботи, вимагається додаткове зусилля від 0,027 т.с. до 0,06 т.с.
Висновки. Ефективне використання дискової борони для поверхневого обробітку на глибину до 12см вимагає агрегатування трактором потужністю від 24 к. с. з його масою вдвічі більшою за максимальне тягове зусилля (від 1,6 т), водночас масові характеристики такого трактора є більш важливими ніж потужність.
Ключові слова: енергозасіб, потужність, маса, тягове зусилля, дискова борона, глибина
обробітку, швидкісні режими агрегата.

Біографії авторів

Л. Шустік, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

канд. техн. наук

Т. Гайдай, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

канд. техн. наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-06

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування