Ефективність застосування технології внесення добрив Культан

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень. Визначити ефективність внесення карбамідно-аміачної суміші (КАС) на озимій пшениці в умовах степової зони ін’єкційним підживлювачем за технологією Cultan порівняно із застосуванням традиційної технології обприскування.
Методи досліджень: експериментально-польовий, розрахунковий, статистичний.
Результати. Для оцінювання врожайності озимої пшениці заклали досліди на трьох ділянках. На першій ділянці КАС вносили ін’єкційним підживлювачем MaxiMarin ІП 1230. На другій ділянці КАС вносили навісним штанговим обприскувачем. На третій ділянці КАС не вносили.Урожай збирався на кожній ділянціокремо. Об’єктивну оцінку можна дати, враховуючи такі показники як кількість (ц/га) та якість зерна.
Вартість вирощеного зерна озимої пшениці із внесенням КАС обприскуванням становила 27560 грн., із них вартість КАС з урахуванням витрат на обробку ділянки – 520 грн.
Вартість вирощеного зерна озимої пшениці із внесенням КАС ін’єкційним підживлювачем MaxiMarin ІП 1230 за технологією Cultan становила 23850 грн., із них вартість КАС з урахуванням витрат на обробку ділянки – 520 грн. Отже, ми виявили, що внесення КАС ін’єкційним підживлювачем MaxiMarin ІП 1230 за технологією Cultan є ефективнішим ніж внесення методом обприскування. Відсотковий показник склав 15,5 %.
Висновки. Використання технології внесення добрив Cultan із застосуванням ін’єкційного підживлювача MaxiMarin ІП підвищує ефективність вирощування озимої пшениці на 15,5 %.
Серед переваг варто виділити такі:
– висока ефективність застосування у будь-яких кліматичних зонах;
– рівномірне внесення та точне дозування розподілу по площі;
– швидке проникнення в ґрунт без необхідності загортання;
– тривалість дії та якість живлення;
– відсутність ризику ураження опіками листя рослин;
– розкриття повного потенціалу рослини;
– оптимізація витрат та вища рентабельність;
– немає необхідності планування внесення КАС та інших добрив залежно від погодних умов, оскільки внесення відбувається безпосередньо у ґрунт.
Ключові слова: культиватори-підживлювачі, просапні культури, рідкі та тверді мінеральні
добрива.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-06