РЕЗУЛЬТАТИ ТЕСТУВАННЯ СУЧАСНОЇ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ДОЇЛЬНОЇ УСТАНОВКИ

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень – комплексно оцінити індивідуальну доїльну установку фірми «Kurtsan» (Туреччина) під час експлуатації.
Методи досліджень. Аналіз конструкційних особливостей індивідуальної доїльної установки виконували оглядовим методом наданого на випробування зразка. Показники якості машини оцінювали стандартизованими методами: якість виконання технологічного процесу та експлуатаційно-технологічні показники – згідно з СОУ 74.3-37-273, енергетичні показники – згідно з
ДСТУ 2331, економічні показники – згідно з ДСТУ 4397, показники безпеки та ергономічності – згідно з
ДСТУ ІEС 60335-1, ДСТУ EN 60335-2-70.
Результати досліджень. Проведені дослідження підтверджують досить високу якість виконання технологічного процесу відбору молока у корів за умов використання доїльної установки в особистому господарстві. Вона забезпечує сприятливі умови для доїння корови, враховуючи її фізіологічні особливості. Продуктивність за годину основного часу становить 10 голів.
Доїльна установка працює за принципом закритої системи доїння, завдяки якій молоко не контактує з навколишнім середовищем і відразу з вимені потрапляє у герметичний бідон. Така система зберігає молоко від можливості бактеріального і фізичного забруднення. Молоко, отримане під час доїння доїльною установкою, за показниками якості (кислотність, густина, вміст соматичних клітин, масова частка сухих речовин, масова частка жиру) відповідає вимогам до першого ґатунку згідно з ДСТУ 3662.
Доїльна установка укомплектована сухим вакуумним насосом. Споживана потужність під час роботи установки не перевищує 0,54 кВт. Питомі витрати електроенергії на доїння однієї корови становлять 0,05 кВт∙год/гол. Річні експлуатаційні витрати на доїння двох корів у господарстві становлять 1591,90 грн/гол.
Висновки. За даними тестування індивідуальної доїльної установки виробництва фірми «Kurtsan», встановлено, що установка надійно виконує технологічний процес машинного доїння корів у доїльний бідон за їх прив’язного утримання і дає змогу отримувати молоко першого ґатунку. Видоювання однієї корови триває 5,75 хв. Середня інтенсивність молоковиведення сягає
1,0 кг/хв. Доїльний апарат забезпечує повне видоювання корів. Об’єм контрольного ручного до­доювання не перевищує 50 мл.
Доїльний апарат оснащений регульованим пульсатором попарного доїння, який імітує процес ручного доїння і працює за робочого вакууму 40±1 кПа, що запобігає травмуванню дійок і захворюванню корів на мастит.
У кришці бідона встановлена система «стоп-молоко», яка попереджує потрапляння молока у вакуумний насос під час переповнення бідона, або води під час промивання.
Усі елементи компактно зібрані на одному візку. Проте невеликий діаметр коліс на нерівній поверхні створює певні незручності оператору під час транспортування установки із заповненою молоком бідон.
Застосування установки збільшує кількість отриманого молока. Її щадна робота не наносить шкоди емоційному і фізичному здоров’ю корови: дійки вимені під час експлуатації не перетискаються, а легка вібрація створює масажну дію.
Доїльна установка суттєво скорочує трудові затрати персоналу у господарстві з утриманням від 1 до 10 корів.
Ключові слова: вакуумний насос, відбір молока, доїльний апарат, мала ферма, особисте господарство, тестування, ферма.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-06

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування