ОЦІНЮВАННЯ ВІТЧИЗНЯНОГО АВТОМАТИЧНОГО МОБІЛЬНОГО ПУНКТУ ДЛЯ ЗАГОТІВЛІ МОЛОКА

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень – провести експериментальне тестування, спрямоване на оцінювання вітчизняного автоматичного пункту для заготівлі молока.
Методи досліджень.
Під час тестування вітчизняного автоматичного пункту приймання молока якість виконання технологічного процесу визначали методами, наведеними в ДСТУ 7435:2013 і ДСТУ 3662:2018, експлуатаційно-технологічне та економічне оцінювання здійснювали за ДСТУ 8424:2015 і
ДСТУ 4397:2005, безпечність та ергономічність визначали за ДСТУ EN ISO 12100:2014.
Результати досліджень.
За результатами експериментального тестування встановлено, що автоматичний пункт приймання молока АППМ-1 належно вимірює кількість зданого молока з похибкою 0,9 %, що відповідає вимогам ТУ (до 3,0 %). Температура води для промивання обладнання становить 58 °С, що відповідає вимогам ТУ (50-60 °С). Система промивання поверхонь автоматичного пункту, які контактують з молоком, забезпечує якісне промивання обладнання, наявність кишкової палички (колі-титр) становить > 1,0, що відповідає вимогам ТУ (не менше 1,0). Період приймання, транспортування і здавання молока на переробне підприємство за один робочий цикл заготівлі продукції становить 3,3 год, що відповідає вимогам ТУ (не більше 4 годин). Продуктивність автоматичного пункту приймання молока АППМ-1 під час виконання технологічного процесу з приймання, реєстрації та транспортування молока в радіусі 30 км становить 363 л/год, за радіусу транспортування в 50 км – 330 л/год, 100 км – 280 л/год, що відповідає вимогам ТУ (275-360 л/год). Питомі витрати палива (зрідженого газу) становлять 7,4 л на тонну зібраного молока.
Висновки.
Вперше проведене експериментальне тестування вітчизняного автоматичного пункту приймання молока АППМ-1 засвідчило, що обладнання задовільно виконує заданий технологічний процес з приймання, реєстрації, короткотермінового зберігання молока, отриманого в особистих селянських та фермерських господарствах і транспортування його до переробних підприємств, за показниками якості виконання технологічного процесу відповідає вимогам технічних умов.
Автоматичний пункт приймання молока АППМ-1 характеризується високим технічним рівнем і може знайти використання в Україні.
Ключові слова: автоматичний пункт приймання молока, заготівля молока, молочні ферми, скотарство, тестування, технічні засоби.

Біографія автора

В. Смоляр, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

канд. с.-г. наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-06

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування