ДИНАМІКА ТРАКТОРА ЯК СКЛАДНОЇ МЕХАНІЧНОЇ СИСТЕМИ ТИПУ ПРОСТОРОВОЇ РАМИ

Автор(и)

  • Є. Калінін Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-6191-8446
  • Ю. Колєснік Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-9915-2455
  • Ю. Козлов Харківська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-3546-0010

Анотація

Мета дослідження – розроблення матричного методу дослідження динаміки трактора як багатомасової просторової системи твердих тіл з довільним розташуванням пружної підвіски тіл на амортизаторах відносно нерухомої опорної поверхні і наявністю пружних зв’язків між тілами, типу балкових елементів.
Методи дослідження. Методологічною основою роботи є узагальнення та аналіз відомих наукових результатів відносно динаміки двомасових систем в режимах резонансів та використання системного підходу. Для формування наукової проблеми, визначення мети і постановки задач дослідження використовувався аналітичний метод та порівняльний аналіз. У створенні емпіричних моделей використані основні положення теорії стійкості систем, методології системного аналізу та дослідження операцій.
Результати дослідження. Представлено колісну машину як амортизовану континуальну конструкцію типу рами з розташованими на ній агрегатами і складальними одиницями, а також представлена методика розрахунку окремих блок-матриць коефіцієнтів жорсткості і демпфування. Водночас передбачається, що паралельно до кожного пружного елемента може бути включений в’язкий демпфер. За такої побудови матриці жорсткості і демпфування блок-матриці формуються однаково. Матриці демпфування виходять з відповідних матриць підстановкою констант демпфування замість жорстких.
Для визначення власних частот і форм коливань недемпфованої системи через ПК найбільш ефективним є метод діагоналізації послідовними обертаннями.
Цей метод дає повний розв’язок задачі, визначаючи всі частоти і форми одночасно і хорошу збіжність.
Висновок. Розглянутий метод аналізу і розрахунку динаміки і віброамортізації трактора, як складної механічної системи, заснований на матричному записі задачі про просторові коливання системи твердих тіл з пружними зв’язками. Матричні рівняння особливо корисні у вивченні складних сильнозв’язаних систем з обов’язковим використанням ПК.
Представлена робота дає повну методику розрахунку трактора як складної механічної системи типу просторової рами зі встановленим на ній обладнанням.
Ключові слова: трактор, коливальна система, сухе тертя, резонанс, нелінійність.

Біографія автора

Є. Калінін, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка

д-р техн. наук, проф.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-06

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування