АНАЛІЗ НАПРЯМКІВ ТА ПЕРСПЕКТИВ ВИКОРИСТАННЯ АГРОБІОМАСИ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ЕНЕРГІЇ В УКРАЇНІ

Автор(и)

Анотація

Метою дослідження є оцінка поточного та перспективного енергетичного потенціалу агробіомаси (сільськогосподарських залишків і енергетичних рослин) в Україні, визначення його основних складових та найбільш ефективних напрямків їх використання.
Методи. Оцінювання поточного енергетичного потенціалу агробіомаси виконується з використанням офіційних статистичних даних щодо виробництва сільськогосподарських культур в Україні. Виходячи з цих даних, визначається загальний обсяг утворених пожнивних решток і їхня частка, доступна для потреб енергетики. Оцінюючи потенціал енергетичних рослин, приймається, що вони вирощуються на 2 млн га незадіяних сільськогосподарських земель, загальна площа яких складає до 4 млн га в Україні. Дослідження перспективного потенціалу біомаси виконується для 2050 року, ґрунтуючись на основних факторах росту таких як підвищення врожайності сільськогосподарських культур, насамперед, зернових, подвоєння площ під енергорослинами, ріст їхньої врожайності та ін.
Результати оцінювання показують, що за даними 2018 року загальний енергетичний потенціал біомаси в Україні становить більше 23 млн т н.е. (економічний потенціал). Його найбільшими складовими є сільськогосподарські залишки (44 %) і енергетичні рослини (32 %). Експертні оцінки свідчать про те, що до 2050 р. потенціал біомаси може зрости до більше 47,5 млн т н.е./рік, тобто практично подвоїтися. Прогнозування структури і напрямків використання потенціалу біомаси до 2050 року показує, що для енергетичних потреб буде залучено близько 20 млн т н.е. біомаси/біопалив таких видів: деревна біомаса, первинні та вторинні сільськогосподарські залишки, енергетичні рослини, біогаз/біометан із різних видів сировини, рідкі біопалива (біодизель, біоетанол).
Висновки. Напрямки використання біомаси/біопалив включають виробництво теплової та електричної енергії з твердих біопалив, біогазу і біометану, а також отримання моторних біопалив (біометану, біодизелю, біоетанолу). Вбачається за необхідне найближчим часом розробити довгострокову стратегію розвитку біоенергетики в Україні з урахуванням результатів виконаного дослідження. Зі свого боку, базові показники стратегії розвитку біоенергетики можуть бути використані у підготовці оновленої Енергетичної стратегії України до 2050 року.
Ключові слова: біомаса, агробіомаса, біопаливо, потенціал біомаси, сільськогосподарські залишки, пожнивні рештки, енергетичні рослини.

Біографія автора

Т. Желєзна , Інститут технічної теплофізики НАН України

канд. техн. наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-04

Номер

Розділ

Енергозбереження та альтернативна енергетика