ЗУБИ БОРІН. РЕЗУЛЬТАТИ ВИПРОБУВАНЬ З ВИЗНАЧЕННЯ АБРАЗИВНОГО ЗНОСУ

Автор(и)

Ключові слова:

Борони, Зуб, Різні конструкції зубів, Елементи зуба, Носок зуба, Ресурс, Абразивний знос, Збереження працездатності

Анотація

У статті висвітлені результати порівняльних досліджень зносостійкості зубів борін різних виробників. Розроблено експрес-метод випробувань абразивним зносом повітропіщаною сумішшю на піскоструминній установці, здійснено вибір контрольованих чинників для оцінювання міцнісних характеристик різних зубів.
Мета роботи – порівняння опору абразивному зносу зубів борін різних виробників.
Методи досліджень: дія фіксованою дозою суміші з високою абразивною здатністю піскоструминною установкою на найбільш навантажену ділянку зуба, органолептичне та інструментальне дослідження вагових і геометричних параметрів об’ємів метала, винесеного абразивом з поверхні зубів борін з різними конструкційними особливостями, експертне бальне оцінювання абразивної стійкості та прогноз рівнів збереження працездатності.
Результати. Попит, вартість і відносна простота конструкції зубових борін спонукає машинобудівників до їх виробництва. Результатом цього є велика різноманітність зубів борін з різними конструкційними особливостями та параметрами, що викликає у споживача невизначеність – який зуб кращий. Сприянню успіху на ринку з цим продуктом, насамперед, є розуміння конструкції базового елемента – зуба, простота виготовлення якого оманлива.
Встановлено, що найбільш відповідальною складовою зуба борони є носок, якому притаманний ряд характеристик: твердість, загострення, кути входження в грунт, форма його перерізу. Кожен з цих чинників може впливати на ресурсно-якісні показники роботи. Похідними цього для виробника зубів є великі об’єми металу і енергозатрати на його переробку, для виробника сільськогосподарської продукції – це якісний обробіток ґрунту за оптимальних капіталовкладень, розумна альтернатива витратам на гербіциди і, як наслідок, отриманий врожай. Виробник чи споживач зубових борін інтуїтивно відчуває, що кожен з названих чинників може впливати на ресурсно-якісні показники роботи, але відповісти, як останні залежать від спільної дії характеристик, достовірно не може навіть фахівець. Тому спеціалістами УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого і ТОВ «УКБТШ» започатковано роботу з аналізу конструкційних характеристик зубів і їх прискореної перевірки експрес-методом. Відповісти на поставлені запитання можуть два базових аспекти: перший – це синтез всієї інформації стосовно конструкційних особливостей роботи зуба, другий – надати коротку за часом, дієву, прийнятно достовірну методологію оцінювання впливу цих параметрів на абразивний знос. У статті висвітлено другий аспект, тобто проведено експериментальні дослідження восьми партій зубів, які підлягали абразивному впливу піскоструминною сумішшю. У процесі дослідження було запропоновано методологічні підходи до процедури випробувань, обробки і аналізу даних, а також їх порівняння.
Висновки. У статті досліджено ряд зубів борін різних конструкцій. Доведено, що носок є найбільш відповідальним елементом від усієї наявної робочої частини зуба. Визначено конкретні параметри зуба, які будуть визначати його ресурс в умовах абразивного зносу. Запропоновано експрес-метод випробувань абразивним зносом повітропіщаною сумішшю на піскоструминній установці, здійснено вибір контрольованих чинників та надано прогноз збереження працездатності різних зубів.

Біографія автора

Л. Шустік, ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого»

канд. техн. наук

Посилання

Державна служба статистики України. Сільське господарство України / Статистичний збірник 2017. – К., 2018.

Державна служба статистики України. Наявність сільськогосподарської техніки та енергетичних потужностей у сільському господарстві у 2016 році/ Статистичний бюлетень. – К., 2017.

Думич В. Огляд конструкцій та результати випробувань дисколапових агрегатів Зб. наук. праць УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого. Техніко-технологічні аспекти розвитку та випробування нової техніки і технологій для сільського господарства України. Дослідницьке. 2018. Вип. 23(37). С 158-168.

Денисенко М., Опальчук А. Виготовлення зносостійких деталей робочих органів ґрунтообробних, кормозбиральних та посівних машин. Зб. наук. праць УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого. Техніко-технологічні аспекти розвитку та випробування нової техніки і технологій для сільського господарства України. Дослідницьке. 2014. Вип. 18(32). С. 104-113.

Войтюк Д. Г. та ін. Сільськогосподарські машини. Основи теорії та розрахунки /За ред. проф., чл.-кор. УААН Д.Г. Войтюка. – К.: Вища освіта, 2005.

Бурдега В. Ю. Обґрунтування параметрів борони з гнутоштабовими зубами / Автореферат дисертації канд. техн. наук. – Львів, 2004.

Голій О. В. Обґрунтування процесу та параметрів знаряддя для механічного знищення бур’янів у посівах цукрових буряків /Автореферат дисертації канд. техн. наук. – Глеваха, 2005.

Шустік Л. П. та ін. – Зуби борін. Прогноз впливу конструкційних особливостей параметрів на ресурс під час абразивного їх зношення Зб. наук. праць УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого. Техніко-технологічні аспекти розвитку та випробування нової техніки і технологій для сільського господарства України. Дослідницьке. 2019. Вип. 24(38).С 157-163.

Калькулятор об’єму еліпсоїда. Інтернет-ресурс.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-20

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування