РИЗИКИ СИСТЕМНОГО ПЕРЕХОДУ ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА ДО ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА

Автор(и)

Ключові слова:

Сільськогосподарське виробництво, Традиційний спосіб, Органічне землеробство, Фермерське господарство, Перехідний період, Алгоритм ефективного переходу, Сертифікація земель, Сівозміна, Економіко-статистичний прогноз, Фінансові ризики.

Анотація

Загострення екологічної ситуації змушує орієнтувати політику України на вирішення проблеми забезпечення сталого екологічного розвитку, усуваючи протиріччя між соціально-економічним зростанням, природокористуванням і збереженням цілісності екосистем. Доцільність переорієнтації аграрного сектору України на органічне виробництво ґрунтується на необхідності отримання екологічно безпечної продукції, збереженні навколишнього середовища і на можливостях досить високого рівня ефективності такого типу господарювання.
Метою роботи є оцінка ризиків системного переходу до органічного виробництва фермерського господарства.
У статті розглянуто алгоритм і ризики переходу до органічного виробництва фермерського господарства із земельним фондом 1000 га та виконано економіко-статистичний прогноз.
Результати розрахунків свідчать, що у варіанті, коли землі обмежено придатні для органічного землеробства, фермерське господарство в процесі перехідного періоду зазнає суттєвих збитків. Показано, що, незважаючи на майбутні прибутки, такий перехід може дозволити собі тільки те фермерське господарство, яке або має потужний запас міцності, або  значні прибутки в інших галузях своєї господарської діяльності.
Практична значимість розробки полягає в забезпеченні можливості виконання орієнтовної оцінки фінансових ризиків під час переходу до органічного землеробства в умовах реального фермерського господарства.

Біографії авторів

М. Павлишин, НТУУ КПІ ім. І. Сікорського

д-р техн. наук, проф.

В. Гусар, ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого»

канд. техн. наук

А. Литовченко, Інноваційна компанія «Біоінвест-Агро»

канд. екон. наук

Посилання

Біосфера і агротехнології, інженерні рішення/ В. Кравчук, А. Кушнарьов, В. Таргоня, М. Павлишин, В. Гусар// за редакцією В. Кравчука; УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого – Дослідницьке, 2015. – 228 с.

А. Литовченко, М. Павлишин, В. Гусар Стратегії та інструменти формування інвестиційної привабливості українських чорноземів//Техніко-технологічні аспекти розвитку та випробування нової техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва України: зб. наук. пр. УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, Дослідницьке, 2018.- Вип. 22 (36).- с. 141-150.

Корніцька О. І. Екологічні та соціально-економічні передумови розвитку виробництва органічної продукції: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. сільськогосподарських наук: 03.00.16 «Екологія» / О. І. Корніцька. - К., 2009. - 19 с.

Легеза Д. Г. Модель органічного виробництва продукції у сільськогосподарських підприємствах / Д. Г. Легеза [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://mev-hnu.at.ua/load/mizhnarodna_ naukovo_praktichna_ internet_konferend ja/8_shljakhL pidvishhenn ja_konkurentosprom ozhnostL vitchiznjanikh_pidpriemstv/9-1-0-35.

Шевчук Г. М. Еколого-економічне обґрунтування органічного сільськогосподарського виробництва / Г. М. Шевчук // Маркетинг і менеджмент інновацій. - 2011. - № 4, Т. І. - С. 241-251.

Кодекс Аліментаріус. Рекомендаційні положення з виробництва, переробки, маркування та збуту органічних продуктів // Електронний ресурс: режим доступу [http://www.codexalimentarius. org/standards/ru/]

Постанова ЄС № 834/2007 від 28 червня 2007 року «Стосовно органічного виробництва і маркування органічних продуктів» // Електронний ресурс: режим доступу [humana.ua/ec_komisiya_834 _2007.pdf?]

Постанова ЄС № 889/2008 від 5 вересня 2008 року «Детальні правила щодо органічного виробництва і контролю для впровадження постанови 834/2007» // Електронний ресурс: режим доступу [http://organicfood. com.ua/organicheskoezaknodatelstvo*es/]

М. Я. Бомба Біологічне землеробство: стан та перспективи розвитку//Передгірне та гірське земле-ство і твар-тво. - 2016. Вип. 59. - с.1-9.

https://agromage.com/stat_id.php?id=556

Закон України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини»№ 425-VІІ в редакції від 05.04.2015 року.

http://agro-business.com.ua/agro/idei-

trendy/item/8378-iak-pereity-na-orha­nichne-zemlerobstvo.html.

Купинец Л. Е. Методология формирования комплексной оценки эффектов и эффективности создания органического производства / Л. Е. Купинец // Органічне виробництво і продовольча безпека. - Житомир: «Полісся», 2013. -

С. 61-66.

http://agrolife.info/sobivartist-vyroschuvannya

http://agrolife.info/tehnolohichna-karta-3

http://agrolife.info/sobivartist-17

http://agro-business.com.ua/agro/podiia/item/9994-rynok-orhanichnoi-produktsii-v-ukraini.html

Органічне землеробство: з досвіду ПП «Агроекологія» Шишацького району Полтавської області. Практичні рекомендації / Антонець С. С., Антонець А. С., Писаренко В. М. - Полтава: РВВ ПДАА, 2010. - 200 с.

Опубліковано

2019-05-01

Номер

Розділ

Новітні технології в АПК: дослідження та управління