Сучасна ґрунтообробна техніка для лісового господарства

Автор(и)

Ключові слова:

Лісовідтворення, Обробіток ґрунту, Лісові фрези, Ротаційні плуги, Конструкція.

Анотація

Мета роботи: визначення сучасних напрямків розвитку конструкцій  грунтообробних машин для лісового господарства на основі аналізу перспективних машин виробництва провідних зарубіжних фірм.
Методи досліджень: аналітичні та статистичні дослідження - аналізування інформації у вітчизняних та зарубіжних наукових та виробничих джерелах.
У лісових господарства України для обробітку ґрунту застосовуються лісові плуги. Однак, вони не можуть забезпечити якісного виконання технологічного процесу, а в умовах складного рельєфу місцевості (зазвичай у гірських районах) та низинних заболочених місцях іх застосування неможливе. Лісові плуги також нездатні проводити обробіток ґрунту на зрубах з великою кількістю пнів і деревних залишків.
У скандинавських країнах більша частину ґрунту в лісовому господарстві обробляється машинами з активним приводом робочих органів. Машини такого типу також набувають  поширення в лісових господарствах Польщі, Чехії тощо. Ґрунтообробні машини з активним приводом робочих органів умовно можна розділити на ротаційні плуги і грунтові фрези.
На ринку представлені ґрунтові фрези виробництва фірм «ŠLPKřtiny» і «FaoFarLesní technikas.r.o». (Чехія) «ОТL» (Польща), ВАТ “Лідсельмаш” (Білорусь), ДП “ЛІАЦ” (Україна). Фірми «FaoFarLesní technikas.r.o.», «ОТL»,  і, «SeppiM» випускають ротаційні плуги (фрез плуги) та подрібнювачі коріння і ґрунту. Шведська фірма «Bracke Forest» для обробітку ґрунту пропонує агрегати, так звані скаріфікатори, які поділяються на два види: дискові розпушувачі та культиватори дискретного мікропідвищення.
Висновки. Для досягнення задовільних показників якості обробітку ґрунту у складних умовах лісогосподарських підприємств необхідно застосовувати машини з активним приводом робочих органів. З метою ослаблення імпортозалежності лісового господарства України вітчизняним машинобудівним підприємствам доцільно налагодити виробництво перспективних ґрунтообробних машин з урахуванням сучасних тенденцій розвитку лісової ґрунтообробної техніки.

Посилання

Синякевич І.М. Економіка лісокористування: навчальний посібник / І.М. Синякевич – Львів: ІЗМН, 2000. – 402 с.

Przygotowanie gleby. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.http://www.otljarocin.lasy.gov.pl/przygotowanie-gleby

Forestry equipment and machines manufacturer. [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://www.brackeforest.com/

Сучасні тенденції розвитку конструкцій машин для підготовки та обробітку грунту в лісовому господарстві/ В. Думич, З. Кушнір // Техніка і технології АПК. - 2018. - № 1. - С. 12-15

Мачуга О. Особливості програми випробувань лісової техніки, яка експлуатуватиметься на території з ухилом: стійкість та тягові характеристики / О. Мачуга, Я. Сало, Я. Ценюх // Техніко-технологічні аспекти розвитку та випробування нової техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва України. Збірник наук. пр. УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого. – Дослідницьке – 2017. – Вип. 21 (35) - С. 62-71

Опубліковано

2018-12-20

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування