ЕКОНОМІЧНА ЕКСПЕРТИЗА ТЕХНОЛОГІЇ STRIP-TILL В УМОВАХ ГОСПОДАРЮВАННЯ

Автор(и)

Ключові слова:

Технологія, Strip-till, Mini-till, Експертиза, Затрати праці, Продуктивність, Приріст врожаю, Окупність інвестицій.

Анотація

Основною метою роботи є визначення ефективності технології strip-till завдяки приросту врожаїв соняшника та кукурудзи та загалом визначення економічної доцільності нової технології за використання вітчизняної техніки в умовах типового господарства. Дослідження проведено в господарських умовах Фермерського господарства «Деметра», типового представника степової ґрунтово-кліматичної зони із зерно-просапною сівозміною. Стрічковий обробіток ґрунту (strip-till) здійснено агрегатом смугового обробітку KRIOS ST 6 вітчизняного виробництва (ТОВ «Велес Агро ЛТД»). Під час досліджень на різних етапах вегетації вирощуваних сільськогосподарських культур проводилося дослідження за станом ґрунту та розвитком рослин у технології strip-till та minitill. Приміром, стан ґрунтового середовища у варіанті strip-till ефективніше забезпечено вологою та повітрям для кореневої системи, а вегетативна маса рослин наростала швидше, бо рослини поглинали більше води. Коли вегетація рослин підійшла до завершального етапу (дозрівання), ситуація вирівнялась. Загалом, позитивні зміни у фізико-механічних характеристиках ґрунту в період основного обробітку, оптимальне забезпечення рослин вологою та сприятливий режим живлення, наявність більшої частки розвинених рослин на полі за технології strip-till, навіть незважаючи на несприятливі погодні умови, логічно завершилися значним приростом урожаю обох досліджуваних культур. Ось, біологічна урожайність соняшника в технології strip-till склала 4,35 т/га порівняно з 2,72 т/га в технології mini-till, а біологічна урожайність кукурудзи – 8,01 т/га порівняно з 6,73 т/га, що на 60 % та на 20 % відповідно вище порівняно з технологією mini-till. Завдяки підвищенню врожайності та, відповідно, зниженню собівартості виробництва насіння соняшнику і кукурудзи на основі застосування технології strip-till отримано додатковий прибуток. У випадку реалізації технології strip-till в господарстві площею 1000 га з п’ятипільною сівозміною (озима пшениця, кукурудза, соняшник, соя, ріпак) з інвестиціями 670 тис. грн та додатковими затратами на нову технологію в розмірі 155 тис. грн отримаємо додатковий прибуток 535 тис. грн, що дасть можливість окупити інвестиції за півтори року. Отже, технологія strip-till застосована під кукурудзу та соняшник в господарстві розміром 1000 га є загалом економічно вигідною для підприємства, призводить до отримання додаткового прибутку, а затрати понесені на дооснащення машинно-тракторного парку окупають себе за таких умов за 1,5 року.

Біографії авторів

Олена Володимирівна Тихоненко, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

O. Tikhonenko

Валентина Василівна Погоріла, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

V. Pogorila

Валентина Григорівна Громадська, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

V. Gromadska

Посилання

Кравчук В. Новітні техніко-технологічні рішення для різних систем обробітку ґрунту і сівби при вирощуванні зернових культур. Проект

«АгроОлімп 150» / В.Кравчук, В.Погорілий, Л. Шустік // Техніка і технології АПК. – 2010. - №7.

Кравчук В. Техніко-технологічні системи обробітку ґрунту в Україні / В. Кравчук, В. Погорілий, О. Рожанський, О.Боднар // Техніка і технології АПК. – 2011. - №4. – С.6-9.

Гречкосій В.Д. Ефективність технології strip-till в системі обробітку ґрунту / В.Д. Гречкосій, Р.В. Шатров // Науковий вісник НУБіП України: Серія «Техніка та енергетика АПК». – К., 2015. – Вип. 212. Ч.1. – С. 309-314.

Жолобецький Г. Стрип-Тілл: шляхом проб і помилок / Г. Жолобецький // Пропозиція. – 02.2013. – С. 26–30.

Кравчук В. Технологія Strip-Till на вирощуванні сільськогосподарських культур / В. Кравчук, О. Броварець, М. Новохацький, Л. Шустік // Техніка і технології АПК. – 2014. – №4. – С. 7–12.

Strengthening bridges with prestressed CFRP strips. / Siwowski Tomasz I, Zyltowski Piotr I // Selekted Scientifik Papers: journal of Civil Engineering. – 2012, Vol. 7 Issue 1, P. 79–86.

Статистичний збірник «Рослинництво України 2017» / Держкомстат // К., 2018. – С. 61- 65.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Енергозбереження та альтернативна енергетика