Дослідження ефективності застосування біопрепаратів у технологіях вирощування ярих зернових культур

Автор(и)

Ключові слова:

Дослідження, Біопрепарати, Яра пшениця, Овес, Врожайність, Ефективність.

Анотація

Наведено результати досліджень і визначено ефективність застосування біопрепаратів у технологіях вирощування ярої пшениці та вівса в грунтово-кліматичних умовах Малого Полісся України.  Дослідні ділянки характеризувались дерново-глибоко-карбонатними легкосуглинковими ґрунтами з глибиною гумусового шару 52 см і вмістом елементів живлення: азоту 121,5 мг, фосфору 181,39 мг та калію 114,93 мг на кілограм ґрунту. Вміст гумусу в грунті дослідних ділянок -  4,46 %, рН сольовий – 7,60.

На дослідних ділянках проведено традиційний обробіток грунту обертовим плугом ПОН-5/4 на глибину 22 см. Сівба насіння проводилась сівалкою СЗ-3,6. Одночасно з сівбою насіння сівалка  локально вносила нітроамофоску нормою 1 ц/га (N16P16K16).

Для визначення ефективності застосування біопрепаратів у технологіях вирощування цих ярих зернових культур, на полі було визначено облікові ділянки з різними схемами внесення препаратів Азотофіт (0,1 л/га), Біокомплекс-БТУ для зернових культур (0,5 л/га) та  ФітоХелп (0,5 л/га). Біопрепарати вносили в баковій суміші з карбамідом (10 кг/га).

На ділянках із застосовуваними препаратами одержано приріст врожайності ярої пшениці) від 3,8 до 6,2 ц/га порівняно з контролем (врожайність на контролі – 30,8 ц/га).  Найбільший врожай зерна 37,0 ц/га одержано на ділянці з дворазовим внесення Біокомплексу-БТУ для зернових культур та біофунгіциду ФітоХелп. На ділянках з одноразовим підживленням Азотофітом врожайність зерна становила 34,6 ц/га, а із дворазовим обприскуванням Біокомплексу-БТУ для зернових культур - 36,1 ц/га. Застосування  біопрепаратів у вирощування ярої пшениці забезпечило економічний ефект у межах від 1285 до 1538 грн/га.

Внесення біопрепаратів на посівах вівса забезпечило  приріс врожайності на 3,7 ц/га або 13% (при одноразовому внесенні Азотофіту) та на 5,6 ц/га або 20% (при дворазовому внесенні Біокомплексу-БТУ). Завдяки збільшенню валового збору зерна одержано економічний ефект 1250 і 1618 грн/га.

Біографія автора

Василь Васильович Думич, Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

V. Dumych

Посилання

Оптимізація витрат на удобрення. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : – http: www.agro-business.com.ua.

Сергєєв А. А. Вплив біостимуляторів росту рослин на продуктивність озимої пшениці /А.А. Сергеєв// Зрошуване землеробство. Міжвідомчий науково-темат. зб. Вип. 48. – Херсон: Айлант, 2007.– С. 68-72.

Badania skueczności Improver+. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : – http:// www. improver.procam.pl/badania

Aktywator plonowania zbóż - wyniki tegorocznych badań. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : – http://www. farmer.pl/produkcja roslinna/zboza/aktywator-plonowania-zboz-wyniki-tegorocznych-badan,53200.html

Кожушко М. Ефективність застосування біопрепаратів у технологіях вирощування сільгоспкультур в Західному регіоні України. / Кожушко М., Сало Я., Думич В., Куліш О., Шмерко О. // Техніка і технології АПК : науково - виробничий журнал. - 2016. - № 5. - С. 37-42. - Бібліогр.: с. 42.

Кожушко М. Застосування біопрепаратів у технологіях вирощування сільгоспкультур на полях з мінімальними системами обробітку грунту / М. Кожушко, Я. Сало, Р. Войтович, В. Думич, О. Куліш // Техніко-технологічні аспекти розвитку та випробування нової техніки і технологій для сільського господарства України. - 2016. - Вип. 20. - С. 345-354.

Думич В. Дослідження ефективності застосування біопрепаратів у технологіях вирощування озимих зернових культур/ В. Думич, Л. Шкоропад // Техніка і технології АПК. - 2018. - № 2. - С. 19-22.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Новітні технології в АПК: дослідження та управління