ПРОДУКТИВНІСТЬ СОЇ В УМОВАХ ЗМІНИ КЛІМАТУ ЗА РІЗНИХ СИСТЕМ ОСНОВНОГО ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ В ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
Анотація
Анотація
Мета роботи – висвітлити результати польових досліджень ефективності застосування різних систем основного обробітку ґрунту при вирощуванні сої в умовах Лісостепу України та визначили вплив агрометеорологічних умов періоду вегетації на рівень біологічної врожайності зерна.
Методи. Дослідження проводилися з використанням чотирьох систем основного обробітку ґрунту: традиційної (А1), консервувальної (А2), мульчувальної (А3) та міні-тіл (А4). Технологія вирощування сої була традиційною для зони проведення досліджень, за винятком досліджуваних факторів. Ефективність систем обробітку ґрунту встановлювалася шляхом визначення біологічної врожайності сої та її структури. Біологічна врожайність зерна визначалася за пробними снопами, відібраними в трикратній повторності для кожного варіанта. У процесі аналізу пробних снопів визначалися основні елементи структури врожайності. Статистична обробка даних проводилася методом кореляційного аналізу. Агрометеорологічні умови періоду вегетації сої оцінювалися за даними Білоцерківської метеостанції.
Результати. Серед досліджуваних систем основного обробітку ґрунту традиційна система з оранкою показала найвищий рівень біологічної врожайності зерна сої. Заміна обробітку ґрунту з оборотом пласта (оранка) та глибоке розпушування (консервувальна система) на поверхневий обробіток негативно впливала на біологічну врожайність. Середня біологічна врожайність зерна сої за роки досліджень становила 27,6 ц/га, варіюючись від мінімальних 18,2 ц/га (2018 р., міні-тіл) до максимальних 38,8 ц/га (2021 р., традиційна система). За період досліджень відмічено суттєве підвищення середньодобових температур у червні (+2,0 ºС), липні (+1,1 ºС) та серпні (+2,0 ºС). Кореляційний аналіз засвідчив, що зміни середньодобових температур відображаються на рівнях біологічної врожайності сої, причому щільність зв’язку залежить від фази росту та використаної системи обробітку ґрунту. Також за останні десять років суттєво зменшилася кількість атмосферних опадів у літні місяці: червень – на 23,2 мм, липень – на 19,4 мм, серпень – на 34,4 мм.
Висновки. Біологічна врожайність зерна сої пов’язана з умовами року (r = 0,418) та системою основного обробітку ґрунту (r = 0,404): зменшення глибини обробітку та відмова від обороту пласта призводять до зменшення врожайності.
Зміни середньодобових температур впливають на біологічну врожайність сої. Підвищення температури у травні (сходи–початок гілкування) та серпні (налив зерна–достигання) негативно позначається на врожайності (r = –0,370 та r = –0,303 відповідно). Існує середній прямий зв’язок із середньодобовою температурою червня (r = 0,343) та слабкий прямий зв’язок із температурою липня (r = 0,111).
Кількість атмосферних опадів у травні–червні практично не впливає на врожайність. Соя позитивно реагує на опади в серпні, під час формування бобів і наливу зерна, особливо при традиційній системі обробітку ґрунту (r = 0,473).
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:a. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
b. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
c. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).