ДОСЛІДЖЕННЯ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ ТА ІНСТИТУЦІЙНИХ ОСНОВ ОЦІНКИ Й ПІДТВЕРДЖЕННЯ ВІДПОВІДНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ І ЛІСОГОСПОДАРСЬКИХ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ У ЄC

Автор(и)

  • Т. Цема ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого», Україна https://orcid.org/0000-0003-0596-2324
  • В. Войновський ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого», Україна https://orcid.org/0000-0002-9994-2617
  • С. Рижкова ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого», Україна https://orcid.org/0000-0003-2693-4162
  • М. Пєшкова ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого», Україна
  • О. Грабовець ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого», Україна

Анотація

Мета дослідження полягає у вивченні, аналізі, узагальненні й систематизації нормативно-правових актів та інституційних органів у сфері оцінки та підтвердження відповідності транспортних засобів у ЄC з метою визначення структури національного технічного законодавства в сфері сільськогосподарських і лісогосподарських транспортних засобів.
Методи дослідження. Використані методи систематизації та аналізу даних щодо правових і технічних основ європейського законодавства у сфері оцінки й підтвердженні відповідності (затвердженні типу) сільськогосподарських і лісогосподарських транспортних засобів.
Результат дослідження. У статті проаналізована оновлена система затвердження (схвалення) типу транспортних засобів, яка базується на нормативно-правових актах прямої дії – Регламентах Європейського Парламенту та Ради – і охоплює транспортні засоби різних категорій. Узагальнено основні відмінності оновленого технічного законодавства ЄС – Регламенту (ЄС) №167/2013 від Директиви (ЄС) № 2003/37.
Висновок. Нормативно-правова база країн ЄС в сфері оцінки й підтвердження відповідності
с.-г. і. л.-г. транспортних засобів складається з національної нормативно-правової бази, якою регулюється введення в обіг та/або в експлуатацію транспортних засобів на внутрішньому економічному просторі кожної країни, та загальносоюзного технічного законодавства, яким регулюється допуск на ринок ЄС.
Ключові слова: безпечність машин, Директива, дослідження, законодавство, затвердження типу, нормативно-правові акти, Регламенти (ЄС), сільськогосподарські і лісогосподарські транспортні засоби.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-22