ОГЛЯД і СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ФАКТОРІВ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА ЯКІСТЬ ПРОДУКЦІЇ ПТАХІВНИЦТВА

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень – класифікувати фактори, які впливають на якість продукції птахівництва.
Методи досліджень. Систематизація чинників, які впливають на якість продукції птахівництва, здійснена на основі опрацювання результатів багаторічних досліджень у галузі за даними наукових повідомлень. Під час систематизації враховані основні фактори, які впливають на якість продукції птахівництва: зоогігієна, корми, вода, повітря, зооветеринарні заходи.
Результати досліджень. У ході виробництва якісної продукції птахівництва провідна роль належить зоогігієні, у якій поєднані такі складові: здоров’я птиці, умови утримання і догляду, санітарний стан у пташнику. Під час утримання птиці потрібно створити сприятливі умови, наближені до природних, для її захисту та збереження. Не допускається використання для годівлі птиці кормів із вмістом генетично модифікованих організмів (ГМО), м’ясо-кісткового борошна, стимуляторів росту, синтетичних амінокислот. Якість води має значний вплив на технологічні властивості продукції птахівництва. Показники, які характеризують якість повітря в пташнику, повинні знаходитися в межах, які не чинять негативного впливу на птицю. Промивання, дезінфекція обладнання, у тому числі інкубаторів, дератизація та дезінсекція на птахофермах – це важливі заходи для отримання якісної продукції птахівництва. Одним із технологічно обумовлених факторів, який впливає на умови утримання птиці й опосередковано на якість продукції птахівництва, є можливість доступу водоплавній птиці до води (річка, ставок тощо).
Висновки. У ході досліджень нами вперше систематизовані фактори, які впливають на якість продукції птахівництва. Факторами безпосереднього впливу на якість продукції птахівництва, визначено окремі основні складові розробленої системи: зоогігієна, корми, вода, повітря, зооветеринарні заходи, поєднання яких надає системі особливі властивості. Загалом розроблена система складається з 39 факторів.
Ключові слова: гуси, індики, качки, кури, птахівництво, птахоферми, систематизація факторів, технологічні площі, умови утримання, якість продукції.

Біографії авторів

С. Халін, ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого»

канд. економ. наук

В. Смоляр , ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого»

канд. с.-г. наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-22