ОГЛЯД і СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ФАКТОРІВ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА ЯКІСТЬ ПРОДУКЦІЇ ПТАХІВНИЦТВА
Анотація
Мета досліджень – класифікувати фактори, які впливають на якість продукції птахівництва.
Методи досліджень. Систематизація чинників, які впливають на якість продукції птахівництва, здійснена на основі опрацювання результатів багаторічних досліджень у галузі за даними наукових повідомлень. Під час систематизації враховані основні фактори, які впливають на якість продукції птахівництва: зоогігієна, корми, вода, повітря, зооветеринарні заходи.
Результати досліджень. У ході виробництва якісної продукції птахівництва провідна роль належить зоогігієні, у якій поєднані такі складові: здоров’я птиці, умови утримання і догляду, санітарний стан у пташнику. Під час утримання птиці потрібно створити сприятливі умови, наближені до природних, для її захисту та збереження. Не допускається використання для годівлі птиці кормів із вмістом генетично модифікованих організмів (ГМО), м’ясо-кісткового борошна, стимуляторів росту, синтетичних амінокислот. Якість води має значний вплив на технологічні властивості продукції птахівництва. Показники, які характеризують якість повітря в пташнику, повинні знаходитися в межах, які не чинять негативного впливу на птицю. Промивання, дезінфекція обладнання, у тому числі інкубаторів, дератизація та дезінсекція на птахофермах – це важливі заходи для отримання якісної продукції птахівництва. Одним із технологічно обумовлених факторів, який впливає на умови утримання птиці й опосередковано на якість продукції птахівництва, є можливість доступу водоплавній птиці до води (річка, ставок тощо).
Висновки. У ході досліджень нами вперше систематизовані фактори, які впливають на якість продукції птахівництва. Факторами безпосереднього впливу на якість продукції птахівництва, визначено окремі основні складові розробленої системи: зоогігієна, корми, вода, повітря, зооветеринарні заходи, поєднання яких надає системі особливі властивості. Загалом розроблена система складається з 39 факторів.
Ключові слова: гуси, індики, качки, кури, птахівництво, птахоферми, систематизація факторів, технологічні площі, умови утримання, якість продукції.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:a. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
b. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
c. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).