ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ У ТЕХНОЛОГІЯХ СУШІННЯ ЗЕРНА: ПЕРСПЕКТИВНІ ТЕХНІЧНІ ТА ТЕХНОЛОГІЧНІ РІШЕННЯ

Автор(и)

Анотація

Метою роботи є дослідження перспективних технічних і технологічних рішень щодо енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії у технологіях сушіння зерна та зерновиробництві.
Методи і матеріали. Отримані результати базуються на експлуатаційній та аналітичній оцінці
сушарок шахтного типу з гібридними системами теплозабезпечення, технологічного принципу їхньої роботи, процесів сушіння зерна та показників енергозбереження.
Результати. На основі досліджень процесів енергозбереження у технологіях сушіння зерна встановлено, що на сьогоднішній день актуальним є застосування зернових сушарок із гібридними системами теплозабезпечення при умові впровадження в їхню конструкцію прогресивних технічних і технологічних рішень – системи пересічного потоку повітря та рекуперації тепла, вбудованого теплогенератора, системи високопродуктивного вироблення та споживання теплоагента тощо.
У конструкції таких сушарок можливе використання всіх поширених джерел тепла: газу, нафти, біопалива та радіаторів гарячої води, а також систем прямого й непрямого нагрівання зерна. Для отримання тепла з біопалива необхідне відповідне технологічне обладнання, функцію якого виконують біотеплогенератори та комплекси на їхній базі.
Теплогенераторні комплекси гібридного типу, які спалюють біосировину та природний газ, для збільшення продуктивності утворення теплоагента додатково мають теплообмінники для отримання гарячого повітря, які можуть працювати як автономно, так і разом із газовими пальниками, що дає змогу значно заощадити на енергоресурcах.
Висновки. Технологічні рішення застосування зерносушарок шахтного типу з гібридними системами теплозабезпечення, здатних працювати на твердому біопаливі, що є вторинним продуктом сільсько- та лісогосподарського виробництва, і забезпечувати його спалювання спеціалізованим технологічним обладнанням – біотеплогенераторами, дають змогу частково відмовитися від традиційного енергоносія (природного газу), зменшити питомі витрати палива і досягти тим самим енергозбереження при виробництві теплоагента.
Ключові слова: зернова сушарка, теплогенератор, тверде біопаливо, процеси спалювання та сушіння, теплоагент, енергоефективність, сушіння зерна.

Опубліковано

2023-11-29