АНАЛІЗ РОЗМІРІВ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПЛОЩ ПІД ЧАС УТРИМАННЯ СВІЙСЬКОЇ ПТИЦІ: ОГЛЯД

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень – проаналізувати розміри технологічних площ у традиційних та органічних умовах утримання птиці різних видів.
Методи досліджень. Аналітичні дослідження щодо розмірів технологічних площ у традиційних та органічних умовах утримання птиці різних видів проводили на прикладі ведення птахівництва в розвинених країнах Європи за даними доступних наукових та інформаційних повідомлень, у тому числі в порівняльному аспекті.
Результати досліджень. Аналітичними дослідженнями встановлено, що, згідно з нормативними вимогами країн Європи з розвиненим птахівництвом, технологічні площі під час підлогового, каскадного утримання курей становлять 9 гол./м2 (за органічного виробництва продукції – 6 гол./м2),
дозволено максимально чотири рівні розміщення поголів’я (в умовах органічного виробництва – три рівні). На птахофермах із утримання курей-несучок групові місця для знесення яєць розраховані на 80-120 гол./м2. Сідала для курей-несучок – у розрахунку 15 см/гол. (за органічного виробництва
18 см/гол.). Вигульні майданчики для курей-несучок облаштовують із розрахунку 4 м2/гол. Технологічні площі під час утримання індиків не повинні перевищувати 45 кг/м2 (в органічному виробництві допускається 21-30 кг/м2). У приміщенні пташника гуси повинні утримуватися за технологічної площі 2 гол./м2 (15 кг/м2). За вільно-вигульного утримання гусей технологічна площа повинна бути 10 м2/гол. Органічні гуси потребують щонайменше 15 м2/гол. У пташнику качок утримують за технологічної площі 25 кг/м2.
Висновки. У європейських країнах із розвиненим птахівництвом спостерігається розширення виробництва продукції на принципах органічного землеробства і тваринництва. Основні тенденції щодо технологічних площ під час утримання птиці: збільшення технологічних площ щонайменше на 50 %; підлогове утримання птиці; оптимізоване каскадне утримання курей; раціональні розміри місця для знесення яєць, сідала тощо; вільно-вигульне утримання птиці; передбачене укриття для птиці на вигульних майданчиках. Наведені в публікації матеріали будуть корисними для розроблення проектних рішень будівель малих птахоферм із утримання свійської птиці.
Ключові слова: гуси, індики, качки, кури, птахівництво, птахоферми, технологічні площі, умови утримання.

Опубліковано

2023-11-29