АНАЛІЗ ВИМОГ ДО БУДІВНИЦТВА СУЧАСНИХ МАЛИХ ПТАХОФЕРМ

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень – аналіз вимог до будівництва сучасних малих птахоферм для утримання свійської птиці різних видів.
Методи досліджень. Аналітичні дослідження присвячені вимогам до будівництва малих птахоферм проводили за даними доступних наукових та інформаційних повідомлень способом аналізу сучасного стану за цією проблематикою в країнах Європи.
Результати досліджень. Відмічено, що під час будівництва малих птахоферм важливо дотримуватись вимог щодо розміщення поголів’я птиці залежно від наявних угідь в господарстві і розмірних характеристик будівель для утримання птиці. Проаналізовано дослідження в умовах птахоферми, з порівнянням різних видів підстилкових матеріалів.
Відмічено основні тенденції у будівництві малих птахоферм: розміщення поголів’я птиці залежно від наявних земельних угідь в господарстві і розмірних характеристик будівель; малогабаритні будівлі ангарного типу для утримання птиці; пересувні пташники; основний спосіб утримання птиці – підлоговий; каскадне утримання курей на трьох рівнях; підлога в пташнику повинна бути водонепроникною; решітчаста підлога може займати лише обмежену площу пташника; використання підстилкових матеріалів, у тому числі нетрадиційних; розрахунок теплового балансу будівлі; органічне виробництво продукції птахівництва; озеленення вигульних майданчиків для птиці.
Висновки. Аналіз вимог до будівництва сучасних малих птахоферм засвідчив про те, що в країнах Європи з розвиненим птахівництвом відбувається постійний процес з вдосконалення будівель для утримання птиці з метою ефективного ведення галузі і отримання високоякісної продукції. Наведені в публікації матеріали будуть корисними в подальшому для розроблення проектних рішень будівель з утримання свійської птиці різних видів.
Ключові слова: птахівництво, гуси, індики, качки, кури, птахоферми.

Опубліковано

2023-11-29