АГРОБІОЛОГІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ СІВАЛКИ ТОЧНОГО ВИСІВУ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень. Обґрунтувати агротехнічні вимоги до сівалки точного (рівномірного за глибиною і розміщенням на площі) висіву для зернових колосових культур суцільного рядкового способу сівби та встановити оптимальну площу живлення рослин і глибину загортання насіння озимої пшениці.
Методи досліджень. Польовий – для визначення взаємодії об’єкта досліджень із елементами технології: глибиною загортання насіння та площі живлення; розрахунково-ваговий – установлення врожайності озимої пшениці.
Результати дослідження показали, що найкращі умови для реалізації біологічної спроможності рослин (пшениця озима сорту «Тобак» ) формувати найвищу зернову продуктивність були при сівбі за схемою 7x7 см і площі живлення 49 см2. Приріст урожаю порівняно з контролем (рядковий спосіб сівби з міжряддями 15 см) становив 1,05 т/га, або 13,1 %. На варіанті з площею живлення 36 см2 при схемі сівби 6x6 см урожайність зерна знизилася на 0,15 т/га, порівняно зі схемою 7х7 см. На цих двох найпродуктивніших варіантах норма висіву становила 130 кг/га і 97 кг/га відповідно. Важливо зазначити, що навіть за максимальної площі живлення (10x10 см), де висівали всього 45 кг/га насіння (1,0 млн/га), урожайність залишалась високою і становила 7,40 т/га.
У досліді з вивчення глибини сівби найвища врожайність пшениці озимої сорту «РЖТ Реформ» формувалася на варіантах із глибиною загортання 2 см та 3 см, відповідно 8,22 т/га та 8,30 т/га. Заглиблення насіння на 4 см призводило до зменшення врожайності на 0,22 т/га. За сівби на глибину 5 см урожайність знизилась на 0,43 т/га. Збільшення глибини сівби до 6 см та 7 см значно зменшувало врожайність.
Висновки. Необхідність рівномірного розміщення насіння на площі і глибині потребує створення сівалки з точним висівом насіння для зернових культур суцільного рядкового способу сівби. Проте точний висів не має належного біологічного та технологічного обґрунтування. Авторами обґрунтовано оптимальні параметри площі живлення рослин пшениці озимої (6х6 см та 7х7 см і глибини сівби насіння (2-3 см),а також установлено, що застосовування відповідної технології вирощування зернових культур із використанням сівалок точного висіву дозволить зменшити норми висіву насіння удвічі та підвищити польову продуктивність зерна.
Ключові слова: озима пшениця, площа живлення, глибина сівби, сівалка точного висіву

Опубліковано

2023-11-29