ТРЕНДИ В РОБОТИЗАЦІЇ МОБІЛЬНИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ЗАСОБІВ

Автор(и)

Анотація

Метою роботи є дослідження рівня розвитку й особливостей запропонованих світовими виробниками аграрних роботів і напрямів їхньої роботизації та технологічного використання у польових сівозмінах; структуризація та оцінка перспектив застосування роботизованих сільськогосподарських автономних засобів (роботів) у польових сівозмінах.
Методи досліджень: Case study роботизованих сільськогосподарських автономних засобів
(роботів,) які пропонуються для виконання механізованих процесів у польових сівозмінах; структуризація технічних рішень роботів за їхніми технологічними особливостями та джерелами отримання енергії; аналіз алгоритмів навігації, сенсорних систем, штучного інтелекту та інших важливих компонентів, властивих польовим роботам; ідентифікація ключових розробників/виробників польових роботів, особливості запропонованих ними напрямів роботизації та технологічного використання у польових сівозмінах; оцінка перспектив і технологічних переваг використання польових роботів із урахуванням таких викликів, як правові аспекти, безпека та прийняття технології фермерами.
Результати досліджень. Проведені факторні аналізи структурних елементів польових роботів свідчать, що для трансформації енергії в тягово-приводну спроможність використовуються як традиційні трактори, так і спеціальні шасі, досягається різний рівень сенсорного та програмного забезпечення. Це дало змогу оцінити рівні автономності польових роботів і спрогнозувати сферу використання залежно від потужності.
Трактор, дооснащений сенсорами й відповідними програмами, забезпечує в напіватономному режимі виконання основних операцій в агрегаті з традиційними сільськогосподарськими машинами в польових сівозмінах, але присутність людини все ще залишається обов’язковою.
Висновки. Нові напрями розвитку польових роботів використовують конвергентні технології, базуються на глибокій модернізації тракторів і застосуванні спеціально сконструйованих шасі з власними трансмісіями (концепти), використанні нових джерел енергії та значно вищим рівнем автономності й дистанційним контролем за режимами роботи.
Концепти створюються як єдині конструкції, орієнтовані на виконання окремих операцій в агрегаті з сільгоспмашинами або зі спеціальними навісками робочих органів, навіть в однорядному виконанні. Вони, як правило, мають електричну трансмісію, але невисоку потужність, що обмежовує сферу їхнього застосування.
Ключові слова: роботизовані сільськогосподарські засоби, польові роботи, автономні трактори, електротрактори, сільськогосподарські роботи, системи керування сільськогосподарських засобів, мобільні автономні засоби.

Опубліковано

2023-11-29

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування