РЕГІОНАЛЬНІ ТРЕНДИ НА РИНКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ТЕХНІКИ В УКРАЇНІ

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень – обґрунтувати регіональні тренди продажу сільськогосподарської техніки, аналізуючи стан ринку сільськогосподарських машин та обладнання за останні три роки.
Методи досліджень: аналіз продажу сільськогосподарської техніки на основі інформації та результатів аналітичних досліджень, наданих регіональним майданчиком з продажу техніки. Для аналізу взято майданчик із продажу сільськогосподарської техніки Київщини з часткою близько 30 % ринку в цьому регіоні.
Результати досліджень. Дослідження проведені за останні три роки (2020-2022 роки). Протягом 2020-2021 років отримані такі результати, зокрема:
- трактори – зростання близько на 50 % ;
- комбайни – зниження на 15 %;
- обприскувачі – ¬ зниження на 5 %;
- сівалки – зростання на 30 %;
- ґрунтообробна техніка – зниження на 5 %;
- бункери-накопичувачі та причепи – зростання на 35 %.
Протягом 1 півріччя 2022 року продажі всіх видів техніки знизилися від 50 до 100 % порівняно з 2021 роком.
Висновок. Ринок сільськогосподарської техніки в Україні до 2022 року стрімко розвивався і, незважаючи на пік пандемії коронавірусу (COVID-19), у 2021 році на ринку сільськогосподарської техніки тривало значне зростання продажу техніки за різними групами машин. З початком повномасштабного вторгнення Росії в 2022 році, економіка України значно знизилась, що вплинуло також на ринок сільськогосподарської техніки.
Продаж в деяких групах машин впав до 0. Лише деякі види машин, такі як трактори від 20 до 135 к. с., та ґрунтообробна техніка (плуги 3-5 корпусів і борони) мали кращі результат за іншу техніку. Більшість техніки яка продавалась у 2022 була вітчизняного виробництва (обприскувачі, плуги 3-5 корпусів, борони із захватом завширшки 2-3 метри), крім тракторів, де у вищевказаному сегменті значно додали і лідирують китайські виробники, витісняючи інших виробників.
Новизною статті є вперше порівняльний продаж сільськогосподарської техніки за три роки в умовах піку пандемії та війни, проведено співвідношення за різними видами техніки та співвідношення за часткою імпортної та вітчизняної техніки за різними групами машин.
Ключові слова: сільськогосподарська техніка, ринок техніки, тренди сільськогосподарської техніки.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-15

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування