ФОРМУВАННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИХ СИСТЕМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АБІОТИЧНИХ ФАКТОРІВ В АДАПТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЯХ КУЛЬТИВУВАННЯ МАТОЧНИХ ЕНТОМОКУЛЬТУР

Автор(и)

Анотація

Енергоефективні системи, які дадуть змогу реалізувати абіотичні умови – важливі складові адаптивних технологій такі як температура повітря, відносна вологість, рухливість повітря, рівень освітлення та інше, повинні відповідати вимогам екологічності та мінімізації економічних та енергетичних витрат. Для цього потрібно використовувати сучасні енергоефективні технології, обладнання та апарати. На сьогодні в ентомологічних лабораторіях найчастіше використовують кондиціонери, що здатні лише підтримувати необхідну температуру повітря, водночас в ньому зменшується кількість вологи. Постає необхідність у створенні системи підготовки мікроклімату, що здатна забезпечувати необхідну тепловологісну обробку повітря в достатньо широкому діапазоні значень температури і відносної вологості та здійснювати відповідний розподіл повітряних мас у зазначені зони приміщення.
Метою досліджень є розроблення системи забезпечення абіотичних факторів у реалізації адаптивних технологій для отримання культур гарантованої якості, яка характеризується заощаджуванням ресурсів та екологічною безпекою.
Методи. Аналіз введення в процес культивування маточних ентомокультур, технологій та комплексу обладнання, які забезпечать підвищення ефективності технологічних процесів виробництва ентомопродукції.
Результати. Визначено ключові абіотичні фактори в адаптивних технологіях культивування маточних культур. Досліджено технології, обладнання та апарати для їх забезпечення та сформовано вихідні вимоги до енергоефективних систем, які з них складаються.
Висновки. Результати експериментальних досліджень вказують на переваги використання для обробки повітря в адаптивних технологіях культивування маточних ентомокультур плівкових контактних апаратів та ультразвукових за показниками енергоефективності майже на 20 % та економічності на 15 %. Для забезпечення необхідного типу та рівня освітлення рекомендовано до використання у світильниках ламп розжарювання та світлодіодних ламп. Розподільними елементами для подачі повітряних мас визначені насадки із форсунками та перфоровані панелі, які майже у 2 рази підвищать ефективність використання потенціалу повітря підготовленого системою мікроклімату.
Ключові слова: адаптивні технології, абіотичні фактори, маточні ентомокультури, системи створення мікроклімату, зволожувачі повітря, системи освітлення, системи подачі повітря.

Біографії авторів

Н. Піщанська, Інженерно-технологічний інститут «Біотехніка» НААН

канд. техн. наук

В. Бельченко, Інженерно-технологічний інститут «Біотехніка» НААН

канд. техн. наук, доц.

В. Таргоня , УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

д-р с.-г. наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-06