МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ПРИСКОРЕНИХ ВИПРОБУВАНЬ ПОДРІБНЮВАЛЬНИХ НОЖІВ ГРУНТООБРОБНИХ КОТКІВ. ПОРІВНЯЛЬНІ ВИПРОБУВАННЯ ВТРАТИ РІЗАЛЬНОЇ ЗДАТНОСТІ

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень – вибір методики, показників та підбір устаткування для порівняння інтенсивності втрати різальної здатності різними типами ножів залежно від циклів навантаження.
Методи:
- провести аналітичний огляд та інструментальні дослідження ножів подрібнювальних котків типу КР з різними конструкційними особливостями;
- провести стендові прискорені випробування на основі циклічного ударного навантаження фрагменту ножа внаслідок падіння на імітатор циклів зносу та перевірити залишок різальної здатності на імітаторі різання;
- обґрунтувати коефіцієнт прискорення випробувань як похідної твердості та щільності імітатора, а також відношення енергій падіння фрагмента ножа на стенді та його обертально-поступального руху у полі.
Статистичний аналіз експериментальних даних виконували методом дисперсійного аналізу та інтерпретували стандартними комп’ютерними програмами Excel як графіків.
Результати. Аналіз запропонованого методу визначення інтенсивності втрати різальної здатності ножа під час його падіння на імітатор рослинних решток дав змогу ранжувати різні моделі та встановити їхній відносний ресурс. Негартовані моделі як зі Сталі 45, так і зі Сталі 30MnB5 забезпечують незначний ресурс і їхня залишкова різальна здатність складає лише 15-25 % порівняно з гартованими моделями. Аналізуючи результати досліджень гартована модель ножа зі Сталі 45 витримує в 4 рази більше циклів навантажень порівняно з негартованими моделями, але уступає гартованій модель зі Сталі 30MnB5 (бориста), яка має найвищий ресурс. Навіть після 150 циклів навантажень ( в перерахунку на роботу котка з шириною захвату 12,5 м – наробіток більше 1000 га) вона зберігає більше 55 % початкової різальної здатності, що характеризується незначною інтенсивністю її втрати.
Висновки. Згідно з проведеними випробуваннями інтенсивності втрати різальної здатності ножів найбільш прийнятним варіантом комплектації котків-подрібнювачів є гартована модель зі Сталі 30MnB5 (бориста), яка має найвищий ресурс.
Ключові слова: котки-подрібнювачі , ножі, Сталь 45, Сталь 30MnB5, гартування, дисперсійний аналіз, ударне навантаження.

Біографії авторів

Л. Шустік, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

канд. техн. наук

Т. Гайдай, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

канд. техн. наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-06

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування