КОНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНА СХЕМА ТА ПАРАМЕТРИ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ УЛЬТРАЗВУКОВОЇ ДЕЗІНТЕГРАЦІЇ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ

Автор(и)

  • В. Братішко Національний університет біоресурсів і природокористування України, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8003-5016

Анотація

Мета дослідження. Підвищення ефективності ультразвукової дезінтеграції рослинної сировини на основі пошуку раціональних з точки зору забезпечення необхідного рівня дезінтеграції рослинної біосировини параметрів кавітаційної камери, властивостей суспензії та режимів обробляння.
Методи дослідження. Для обґрунтування раціональної конструкційно-технологічної схеми та параметрів обладнання для ультразвукової дезінтеграції рослинної біосировини використовували методи аналізу та узагальнення результатів наукових досліджень процесів ультразвукового обробляння рідин та суспензій.
Результати дослідження. Найбільш придатними для кавітаційного обробляння водних сус­пензій рослинної біосировини є акустичні п’єзоелектричні кавітатори з малою (до 5,0 Вт/см2) інтенсивністю ультразвуку, який вводиться в рідину або суспензію через днище (стінки) відкритої нерезонансної кавітаційної камери великого розміру. Ультразвукові випромінювачі в цьому випадку жорстко кріпляться із зовнішнього боку днища (стінок) кавітаційної камери. На основі аналізу результатів досліджень була запропонована конструкція пристрою для ультразвукового обробляння суспензій рослинної біосировини.
Висновки. Встановлено, що основними параметрами, які визначають ефективність процесу ультразвукової дезінтеграції суспензій рослинної сировини, є наявність ефективного шару та раціональної інтенсивності ультразвукового впливу на середовище в кавітаційній камері, які залежать від фізико-механічних властивостей середовища (суспензії), яка обробляється. На основі проведеного аналізу запропоновано конструкційно-технологічну схему пристрою для ультразвукового обробляння суспензій.
Ключові слова: дезінтеграція, ультразвук, рослинна біосировина, кавітація, суспензія

Біографія автора

В. Братішко, Національний університет біоресурсів і природокористування України

д-р техн. наук, ст. наук. співроб.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-06

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування