ВПЛИВ ПРИРОДНИХ ФАКТОРІВ НА ЯКІСТЬ СУШІННЯ ЗЕРНА КУКУРУДЗИ В СУШАРЦІ МОДУЛЬНОГО ТИПУ

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень – визначити вплив природних факторів на вологість висушеного зерна кукурудзи в зерновій сушарці модульного типу.
Методи досліджень: експериментальні дослідження в експлуатаційних умовах та графічне моделювання вологості висушеного зерна залежно від природних факторів.
Результати. Зміна умов природного середовища впливає на віддачу відпрацьованого теплоагента сушарки в навколишнє середовище та на процеси сушіння зерна, знижуючи ефективність сушіння та призводячи до отримання недосушеного зерна.
Досліджено вплив природних факторів – температури і вологості повітря, атмосферного тиску та швидкості вітру – на вологість зерна кукурудзи, під час його сушіння в одномодульній зерновій сушарці. Теплоагент з парами вологи виходить через перфоровані панелі контуру сушарки. За цих умов він одночасно зазнає протидії з боку атмосферного тиску. Результати свідчать, що зменшення атмосферного тиску сприяє зменшенню опору для виходу теплоагента через поверхню корпусу сушарки. Внаслідок цього теплоагент у камері сушарки ефективніше тратиться на процес сушіння зерна. Про це свідчить зниження вологості висушеного зерна з одночасним зниженням атмосферного тиску.
Режим роботи сушарки під час роботі зазнає впливу від вітру, її корпус охолоджується, а температура та умови сушіння зерна погіршуються. Наприклад, упродовж часу досліджень швидкість вітру зменшилась з 5,3 м/с до 4,4 м/с, а якість висушеного зерна підвищилась, його вологість знизилася з 15,2 % до 13,9 %. Тобто, зменшення впливу сили вітру на поверхню сушарки справило позитивну дію на процес сушіння зерна.
Однією з ознак повітря є його вологість. Її зниження сприяє кращій вологовіддачі із зерна кукурудзи та насиченню цією вологою повітря. І, як наслідок, вологість висушеного зерна знижується.
Плюсова температура атмосферного повітря створює додаткову теплову дію на сушарку та процес сушіння в ній. Тепло, яке подається в робочу камеру сушарки, продуктивніше витрачається на процес сушіння. Спостереження показали, що з підвищенням температури атмосферного повітря з 15,8 до 23,4 °С вологість висушеного зерна знизилась з 15,2 % до 13,9 %, відповідно.
За результатами експериментальних досліджень побудовані графічні залежності вологості висушеного зерна кукурудзи від вологості, тиску, температури та швидкості руху атмосферного повітря.
Висновки. Процес сушіння зерна та вологість отриманого висушеного зерна зернових сушарок модульного типу залежить від впливу об’єктивних природних факторів. До них, зокрема, відносяться погодні умови під час експлуатації сушарок. З підвищенням вологості, тиску і швидкості руху повітря якість сушіння погіршується. Сушіння зерна в умовах плюсових температур атмосферного повітря, особливо вище 21 °С, є найбільш сприятливим для отримання зерна вологістю значно менше 14 % і навпаки.
Отриманню висушеного зерна з регламентованою вологістю сприяють незначна швидкість вітру, сухе та тепле атмосферне повітря з низьким тиском.
Для максимального усунення несприятливого впливу природних факторів на якість роботи сушарок модульного типу за критерієм вологості висушеного зерна в умовах Лісостепової зони України доцільно процес сушіння проводити в кінці вересня і на початку жовтня.
Ключові слова: сушіння зерна, вологість зерна, атмосферний тиск, температура та вологість повітря, швидкість вітру, зернова модульна сушарка, залежність, вплив.

Біографії авторів

М. Занько , УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

канд. техн. наук

Т. Гайдай, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

канд. техн. наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-06

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування