ВПЛИВ ЗМІННИХ ШВИДКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ РОБОТИ РОТАЦІЙНОЇ БОРОНИ БЗР-9,0 НА ЯКІСТЬ ВИКОНАННЯ МІЖРЯДНОГО ОБРОБІТКУ СОНЯШНИКУ

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень – дослідити якість виконання міжрядного обробітку ротаційною бороною залежно від швидкісних режимів в умовах підвищеної твердості ґрунту.
Методи досліджень: теоретичні ­— аналіз інформаційних ресурсів та результатів досліджень ротаційних борін; експериментально-польові — випробування машини в господарських умовах ТОВ «Носівка Агро», с. Плоске Носівського району Чернігівської області з фіксацією агротехнічних показників; інструментальні виміри та експертне оцінювання; статистичні — математична обробка отриманих показників.
Результати.
Проведено експериментально-польові дослідження впливу швидкісних режимів борони ротаційної БЗР-9,0 на ефективність виконання міжрядного обробітку ґрунту.
Аналітично встановлено, що ротаційна борона добре мульчує верхній шар ґрунту із закриттям вологи, руйнує ґрунтову кірку, розпушує ґрунт та знищує ниткоподібні бур’яни, створюючи цим ідеальні умови для початкового розвитку кореневої системи рослин і забезпечуючи потужний старт їхнього росту.
Обґрунтовано перспективи застосування ротаційних борін в посушливих умовах у комплексі машин для ґрунтозахисних технологій вирощування зернових культур у фермерських господарствах малого і середнього рівнів.
Висновки.
Ротаційні зубові борони, широко представлені на ринку України, знаходять все більший попит як ефективне знаряддя для знищення бур’янів та руйнування ґрунтової кірки для покращення аерації та насичення водою посівів в умовах підвищеної сухості ґрунту.
Теоретичний аналіз інформаційних джерел підтверджує, що голчасті борони можуть успішно використовуватись на суцільному і міжрядному обробітках посівів сільськогосподарських культур у фермерських господарствах малого і середнього рівнів.
Отримані експериментальними дослідженнями фізичні параметри свідчать, що зі зміною швидкості від 9 км/год до 15 км/год борона зубова ротаційна БЗР-9,0 в міжряддях із захисною зоною 11 см забезпечує якісний обробіток ґрунту з достатнім рівнем агротехнічних показників — ступінь руйнування ґрунтової кірки в межах 91-98 %, а відсоток ушкоджених рослин тримається на рівні відмінних та задовільних значень. Незруйновані ділянки кірки площею більше 5 см2, які суттєво перешкоджають водо- та повітропроникності, відсутні.
Ключові слова: ротаційна борона, міжрядний обробіток, швидкісні режими, ущільнення ґрунту, ґрунтова кірка, ушкодження рослин, якість роботи.

Біографії авторів

Л. Шустік, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

канд. техн. наук,

Т. Гайдай, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

канд. техн. наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-06

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування