НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ТА МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ЗАТВЕРДЖЕННЯ ТИПУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ І ЛІСОГОСПОДАРСЬКИХ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень — розробити і впровадити оновлену і актуалізовану нормативно-правову та методичну базу для удосконалення складових механізму застосування Технічного регламенту затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їхніх причепів і змінних причіпних машин, систем, складових частин та окремих технічних вузлів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 р. № 1367 (далі — Технічний регламент 1367/2011),
послуговуючись результатами досліджень, проведених в УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого щодо системи затвердження типу в секторі сільськогосподарських і лісогосподарських транспортних засобів та аналізуванням основних нормативно-правових та методичних аспектів затвердження типу зазначеної техніки.
Методи досліджень полягають у вивченні, аналізуванні, порівнянні, узагальненні та оцінюванні даних, зокрема використовувався порівняльно-правовий метод аналізування вітчизняного та Європейського законодавства у сфері оцінки та підтвердження відповідності (затвердження типу) сільськогосподарських і лісогосподарських транспортних засобів.
Результати. Отримано та впроваджено актуалізований і оновлений механізм застосування чинного Технічного регламенту 1367/2011. Прийнято та впроваджено постанову Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 р., № 1168, якою внесено зміни в Технічний регламент 1367/2011 та порядок відомчої реєстрації сільськогосподарських і лісогосподарських транспортних засобів, пропозиції щодо яких було підготовлено за результатами проведених в УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого досліджень. Розроблено, розглянуто та затверджено наказом Мінекономіки від 30.12.2020 р. № 2810 актуалізований та оновлений Перелік національних стандартів для цілей застосування Технічного регламенту затвердження типу 1367/2011, якими установлюються вимоги до зазначених лісогосподарських транспортних засобів, їхніх систем, складових частин та окремих технічних вузлів. Підготовлено пропозиції щодо подальшого розроблення національних стандартів, включених до Переліку, на основі нових версій міжнародних стандартів ISO. Визначено подальші кроки в напрямку удосконалення процедур затвердження типу та введення в обіг сільськогосподарських і лісогосподарських транспортних засобів.
Висновок. Актуалізовані, оновлені та впроваджені в результаті проведених досліджень вимоги та положення щодо удосконалення порядку затвердження типу і реєстрації сільськогосподарських і лісогосподарських транспортних засобів практично використовуються під час затвердження типу згідно з Технічним регламентом 1367/2011 та створюють підстави для підвищення безпечності, зниження негативного впливу зазначених транспортних засобів на здоров’я людей, тварин та на
довкілля, спрощують процедури підтвердження їх відповідності та реєстрації, запроваджують поступове наближення до європейських норм, зокрема стосовно екологічних показників.
Ключові слова: актуалізація, вимоги, затвердження типу, зміни, двигуни, директиви ЄС, екологічні класи Stage, норми викидів забруднювальних речовин, оновлення, перелік стандартів, регламенти ЄС, сільськогосподарські та лісогосподарські транспортні засоби, форми документів.

Біографія автора

В. Кравчук, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

д-р техн. наук, проф., академік НААНУ

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-06

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування