ОЦІНКА ВИЗНАЧЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ МОЛОКА СУЧАСНИМИ ЗАСОБАМИ

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень – аналіз сучасних способів та засобів для визначення показників якості молока.
Методи досліджень. Порівняльні дослідження способів та засобів для визначення показників якості молока. Аналізатор якості молока «Milkotester» моделі «Master Eco» призначений для вимірювання масової частки жиру, білка, сухого знежиреного молочного залишку, доданої води, точки замерзання, температури молока, густини молока. Апробацію сучасного приладу для оцінки якості молока «Milkotester» моделі «Master Eco» проводять під час визначення наведених вище показників якості молока на молочній фермі у порівнянні із стандартизованими методами визначення показників, які характеризують якість молока. Повторність вимірювань – 10.
Результати досліджень. Апробацію аналізатора якості молока «Milkotester» моделі «Master Eсo» проводили у порівнянні зі стандартизованими методами. Встановлено, що прилад функціонує з похибкою під час вимірювання масової частки жиру в молоці ± 0,03 %, що відповідає вимогам нормативної документації на прилад ± 0,1 %, масової частки білка – ± 0,04 % і ± 0,1 % відповідно, масової частки сухих речовин – ± 0,04 % і ± 0,1 %, густини – ± 0,1 кг/м3 і ± 0,3 кг/м3, доданої води – ± 2,3 % і ± 3,0 %, точки замерзання ± 0,002 °С і ± 0,005 °С, температури молока – ± 0,1 °С і ± 1,0 °С відповідно. Тривалість визначення показників якості молока одної проби приладом становить 1,5 хв.
Висновки. За даними досліджень встановлено, що відбувається постійне вдосконалення способів і засобів з оцінки якості молока. В останні роки закордонними фірмами розроблені електронні прилади для оцінки якості молока. Окремі аналізатори якості молока, які функціонують на електронній основі, розроблені і в Україні. Один з найсучасніших приладів для оцінки якості молока європейського рівня «Milkotester» болгарського виробництва забезпечує виконання технологічного процесу з вимірювання масової частки жиру, білка, сухих речовин, доданої води, точки замерзання, температури молока, густини молока. Похибка під час вимірювання показників, які характеризують якість молока відповідає вимогам нормативної документації на прилад. На ринку України пропонується електронний прилад «Charm Peel Plate» американського виробництва, який призначений для визначення бактеріального обсіменіння молока.
Ключові слова: аналізатор молока, білок, густина, жир, знежирений молочний залишок, молоко, стандартизовані методи, якість молока.

Біографія автора

В. Смоляр, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

канд. с.-г. наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-04

Номер

Розділ

Новітні технології в АПК: дослідження та управління