Фенхель звичайний в умовах Лісостепу

Автор(и)

Анотація

Мета. Обгрунтувати технологію вирощування фенхелю звичайного в умовах Лісостепу західного.
Методи. Облік урожаю проводили методом суцільного обмолоту кожної ділянки. Врожайність приводили до 100 % чистоти і стандартної вологості за методикою, викладеною В. О. Мойсейченком та В. О. Єщенком. Математичну обробку даних проводили за методикою Б. О. Доспєхова.
Результати. У статті висвітлено результати досліджень впливу технологічних факторів (строку сівби, норми висіву насіння, ширини міжрядь, регуляторів росту і строків їх застосування) на урожайність та якість насіння фенхелю звичайного, вирощуваного в умовах Лісостепу західного. Наведено показники урожайності та вмісту ефірної олії в насінні залежно від досліджуваних факторів. За результатами досліджень встановлено, що в середньому за роки досліджень урожайність насіння фенхелю звичайного на рівні 1,56 т/га отримано на варіанті сівби за температури ґрунту 6-80С, ширини міжрядь 45 см та норми висіву насіння один мільйон схожих насінин на гектар. Серед досліджуваних препаратів Вермийодіс виявився кращим для обробки насіння, а препарат Гуміфілд – для обробки рослин, урожайність на цих варіантах перевищувала контроль відповідно на 28 та 0,30 т/га. Визначено максимальний вміст ефірної олії на цих же варіантах дослідів. Крім цього, проведено розрахунки, які свідчать, що максимальний умовний вихід олії 60 кг/га відмічено на варіанті сівби у перший строк з шириною міжрядь 45 см та нормою висіву один мільйон схожих насінин на гектар. Застосування регуляторів росту сприяло збільшенню умовного виходу ефірної олії на 4,5-11,6 кг/га.
Висновки. Для забезпечення урожайності насіння фенхелю звичайного на рівні 1,56–1,80 т/га, вмісту в насінні ефірної олії в межах 6,26-6,36 % в умовах Лісостепу західного пропонуємо сівбу проводити за рівня термічного режиму ґрунту 6-80С, ширини міжрядь 45 см та норми висіву один мільйон схожих насінин на гектар, у фазі стеблування рослин – обприскувати посіви регулятором росту Гуміфілд в нормі 100 г/га, розчинених у 250 літрах води.
Ключові слова: фенхель звичайний, строк сівби, норма висіву, ширина міжрядь, регулятор росту, урожайність, якість.

Біографія автора

В. Строяновський, Подільський державний аграрно-технічний університет

канд.. с.-г. наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-04

Номер

Розділ

Новітні технології в АПК: дослідження та управління