ЕФЕКТИВНІСТЬ ПОЗАКОРЕНЕВОГО ПІДЖИВЛЕННЯ СОЇ У ЗАХІДНОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНИ

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень – удосконалити систему живлення сої на основі застосування позакореневого підживлення стимуляторами росту та мікродобривами для поліпшення якості зерна, підвищення врожайності та ефективності вирощування сої в умовах Західного регіону України.
Методи досліджень: польовий, лабораторний, візуальний та порівняльно-розрахунковий.
Результати досліджень. Дослідження проводилися в умовах Західного регіону України на полях з дерново-підзолистими суглинковими ґрунтами. На дослідних ділянках проведено традиційну систему обробітку ґрунту. Під передпосівний обробіток вносили сульфоамофос (150 кг/га) та тармогран
(150 кг).
Сівбу проводили насінням, обробленим захисними та рістстимулювальними препаратами. Для боротьби з бур’янами, шкідниками і хворобами проведено обприскування гербіцидами, інсектицидами та фунгіцидами.
Під час досліджень визначали ефективність застосування мікродобрив Інтермаг соя, Інтермаг бор, Інтермаг молібден і Інтермаг титан виробництва фірми Intermag (Польща) та регулятора росту Атонік плюс фірми Arista (Франція).
Позакореневе підживлення комплексом мікродобрив та стимуляторів росту забезпечило поліпшення основних структурних показники сої. Скажімо на контролі кількість бобів на рослині 21,4 шт., в яких міститься 1,8 насінин, тобто на рослині сформувалось 38,5 насінин. За внесення мікродобрив та стимуляторів росту кількість бобів на рослині виявили в межах 21,7-22,1 шт. і насінин в бобах – 1,9-2,1 шт. Найбільше насінин на рослині – 46,4 шт. одержано за умови дворазової позакореневої обробки посівів робочими розчинами мікродобрив, що на 20,5 % більше порівняно з контролем.
Маса 1000 насінин на ділянках, де проводилось позакореневе обприскування препаратами, становила 149,1-150,8 г, що на 0,3-2,0 г більше ніж на контролі. Найбільшу врожайність одержано на ділянці з дворазовим позакореневим підживленням стимулятором росту та мікродобривами. Врожайність сої на цій ділянці становила 3,34 т/га, що на 0,64 т/га або на 23,7 % більше порівняно з контролем. На інших ділянках з різними схемами позакореневого підживлення приріст урожаю склав
0,2-0,43 т/га або 7,5-15,9 %.
Висновки. Застосування біопрепаратів для поліпшення живлення і захисту рослин сої поліпшило структурні показники врожаю та масу 1000 насінин. Ефект від проведення кореневого підживлення склав від 2376 грн/га до 6807 грн/га.
Ключові слова: дослідження, соя, стимулятори росту, мікродобрива, позакореневе підживлення, врожайність, ефективність.

Біографія автора

М. Климчук , Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

канд. мед. наук,

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-04

Номер

Розділ

Новітні технології в АПК: дослідження та управління