СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ ТРАКТОРА НА ЕТАПАХ ЙОГО ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ

Автор(и)

Анотація

Мета дослідження. Обґрунтування методології системного підходу оцінювання працездатності трактора на етапах його життєвого циклу. Для досягнення поставленої мети необхідно виконати такі завдання:
− дослідити можливість застосування системного підходу до оцінювання працездатності
тракторів;
− дослідити механізм застосування системного підходу до оцінювання працездатності тракторів на етапах їхнього життєвого циклу.
Методи дослідження. Під час роботи використовували CALS–технологію, яка забезпечує реалізацію стратегії організації виготовлення нових виробів на базі нової інженерної технології та базується на електронній моделі виробу.
Результати дослідження. Виконана систематизація функціональних показників трактора, покладених в основу системного підходу оцінювання його працездатності на етапах життєвого циклу. Доведено необхідність оцінювання тягово-енергетичних показників трактора за його динамічними та тяговими характеристиками. Життєвий цикл трактора являє собою сукупність взаємопов’язаних процесів його створення і послідовної зміни стану від формування вхідних даних до закінчення експлуатації. При цьому ефективний системний аналіз життєвого циклу трактора проводився за цільовою ознакою, наприклад, за його працездатністю, яка характеризується здатністю трактора виконувати задані функції, встановлені нормативними вимогами. Підставою для формування граничних значень функціональних показників трактора, який розробляється, є характеристики базових зразків та аналогів, вимоги національних і міжнародних стандартів, технічних умов, матеріалів науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, відгуки споживачів тощо. Функціональні показники трактора визначають його технічний рівень, який може бути оцінений за відомими методиками.
Висновки. Проведене дослідження дало змогу обґрунтувати залежність працездатності трактора від швидкості його руху, стійкості напрямку руху і гальмування, а також розглянути основи забезпечення працездатності трактора на усіх етапах його життєвого циклу: створення, виробництва, обігу, експлуатації, утилізації. Наукова цінність дослідження полягає в обґрунтуванні методології системного підходу до оцінювання працездатності трактора на етапах його життєвого циклу. Практична цінність дослідження полягає у можливості прогнозування працездатності трактора на будь-якому етапі його життєвого циклу, починаючи з проектування та аналізуючи стан трактора на час його утилізації, для покращення показників у майбутньому проектуванні. Результати досліджень можуть бути застосовані у сфері проектування, виготовлення та випробувань тракторів, а також у сфері їх експлуатації для оцінювання можливого ресурсу. Подальшого дослідження потребують питання прогнозування працездатності тракторів на етапі випробувань.
Ключові слова: трактор, життєвий цикл, функціональні показники, працездатність, тягові властивість, прискорення.

Біографії авторів

А. Лебедєв, Харківська філія УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого

д-р техн. наук, проф.

С. Лебедєв

канд. техн. наук

Опубліковано

2021-03-04

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування