Оцінювання якості роботи диско-чизеля ДЧ-4,5

Автор(и)

Анотація

Мета досліджень. Оцінка якості виконання технологічного процесу диско-чизелем ДЧ-4,5 за встановленими критеріями.
Методи досліджень. Аналітичний аналіз конструкції, польовий експеримент, визначення показників стандартизованими методиками та статистична обробка даних.
Результати досліджень. Диско-чизель ДЧ-4,5 забезпечує:
- розпушення ґрунту (на глибину до 12 см дисками, до 27 см чизелями), прикочування посівного шару (ущільнюючий коток) і оптимізацію щільності ґрунту в шарі 0-10 см від 1,28 г/см3 до помірних значень (1,11 г/см3) та зниження щільності шару 10-20см від 1,22 до 1,20 г/см3, що забезпечує нормалізацію процесів накопичення та утримування вологи.
- кришення ґрунту, формуючи в посівному шарі 0–10 см вміст 97 % фракцій розміром 0-50 мм (відмінно) включаючи 81 % фракцій розміром 0,25 – 10 мм.
- повноту загортання рослинних решток у шарі ґрунту 0-16 см на 85 % (відмінно).
Висновки. Диско-чизелі типу ДЧ-4,5 виробництва ТОВ «Краснянське СП «Агромаш» виконують за один прохід якісний обробіток ґрунту, формують відмінний вміст агрономічно цінних фракцій у посівному шарі, забезпечують якісне загортання рослинних решток і впорядковують щільність у посівному та кореневмісному (0-25 см) шарах до прийнятих значень, що сприяє покращенню ґрунтових режимів і показників – повітряному, водопроникненню, вологоємності, теплоємності, мікробіологічному й окисно-відновним процесам і, відповідно, підвищенню врожаю.
Ключові слова: диско-чизель, ґрунт, щільність, кришення, ґрунтові режими, аналіз конструкції, польовий експеримент, визначення показників.

Біографії авторів

Леонід Шустік, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

канд. техн. наук

Тетяна Гайдай, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

канд. техн. наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-22

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування