ОГЛЯД ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ФАКТОРІВ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА ЯКІСТЬ ПРОДУКЦІЇ СВИНАРСТВА
Анотація
Мета досліджень – оцінити стан та здійснити систематизацію факторів, які мають вплив на якість продукції свинарства. Методи досліджень. Систематизацію факторів, які впливають на якість продукції свинарства проведено способом узагальнення багаторічних досліджень у галузі за актуальною проблематикою – якість та технологічні властивості продукції свинарства, зокрема з урахуванням сучасних вимог. Результати досліджень. Утримуючи свиней, потрібно створити сприятливі умови, наближені до природних, для захисту та збереження тварин. У процесі виробництва якісної продукції свинарства провідна роль належить зоогігієні, у якій поєднані такі складові: здоров’я свиней, умови утримання і догляду свинопоголів’я, санітарний стан у свинарнику. Для виробництва продукції на свинофермах усі зусилля повинні бути спрямовані на підтримання належного здоров’я свиней, яке ідентифікується за фізіологічним станом організмів тварин. На фізіологічний стан тварин впливає ряд факторів: збудники інфекційних хвороб, генетичні фактори, довкілля. Якість продукції свинарства залежить і від умов утримання та догляду поголів’я свиней за такими факторами як технологічні площі, гній, підстилка, вигульні майданчики, навколишнє середовище. Потрібно дотримуватись нормативних технологічних площ під час утримання свиней. Важливе значення для покращення якості свинини має рівень вмісту протеїну в кормових раціонах для тварин. Всі тварини в технологічній групі повинні мати доступ до кормів одночасно. Якість води має значний вплив на технологічні властивості продукції свинарства. Сучасні вимоги до показників мікроклімату в свинарниках такі: температура повітря 15-20 °С, для новонароджених поросят – до 30 °С, відносна вологість повітря 50-80 %, швидкість руху повітря 0,15-0,5 м/с, максимальний рівень шкідливих газів в повітрі: NH3 – 20 ppm (проміле), СО2 – 1500-3000 ppm, H2S – 5 ppm, рівень запилення 10 мг/м3. Потрібно скоротити до мінімуму кількість використовуваних лікувальних, профілактичних і санітарних засобів, надмірне їх застосування на фермах може спричинити суттєве погіршення якості продукції свинарства. Висновки. Під час досліджень нами вперше систематизовані фактори, які впливають на якість продукції свинарства, зокрема з урахуванням сучасних вимог. Під час систематизації факторів, які характеризуються безпосереднім впливом на якість продукції свинарства були виділені основні елементи розробленої системи, а саме: зоогігієна, корми, вода, повітря, зооветеринарні заходи, поєднання яких надає системі особливих властивостей. Загалом, розроблена система складається з 36 факторів, які впливають на якість продукції свинарства.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:a. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
b. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
c. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).