ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ ТА КЕРУВАННЯ ВИСІВОМ SCSO-25 НА СІВАЛЦІ СЗ-3 «АСТРА-3»

Автор(и)

Анотація

Мета дослідження: дослідити та оцінити особливості конструкції, технічний рівень і якість роботи системи контролю висіву SCSO-25 (виробник ТОВ НВП Монада м. Херсон), встановленої на зерновій сівалці СЗ-3 «Астра-3».
Методи досліджень: аналітичні та експериментальні, польові, експлуатаційно-технологічні та агротехнічні дослідження.
Результати досліджень. Для досліджень роботи системи контролю була відібрана система контролю та керування висівом SCSO-25 (ТОВ НВФ «Монада»), встановлена на сівалку зернову навісну СЗ-3 «Астра-3».
За результатами агротехнічної оцінки встановлено, що сівалка достатньо точно висіває задану кількість насіння, визначену системою керування і контролю SCSO-25. За результатами випробувань, встановлено, що сівалка зернова СЗ-3 «Астра-3» із системою контролю SCSO-25 стало виконує технологічний процес, передбачений технічними умовами. На швидкості руху 11,4 км/год. відхилення фактичної норми висіву від установленої склала 1,3 %. Водночас, нерівномірність висіву між окремими висівними апаратами та нестійкість загального висіву були отримані в межах технічних умов і склали, відповідно 1,62 % та 0,73 % (за ТУ не більше 3,0 та 2,8 %). А загортання насіння на бажану глибину дало можливість отримати відносну польову схожість насіння ячменю на рівні 92,8 %.
Висновки. За результатами випробувань встановлено, що система контролю і керування SCSO-25 має достатньо високий технічний рівень і завдяки широкому спектру функцій і налаштувань стабільно контролює параметри роботи сівалки СЗ-3 «Астра-3» та за технічними вимогами відповідає ТУ. До того ж, система контролю створює технологічну колію для інтенсивної технології вирощування зернових культур відповідно до заданих параметрів. Створення технологічної колії зекономить дорогий посівний матеріал від 4 до 8 %, що також позитивно впливає на формування собівартості продукції.
Використання сівалки СЗ-3 «Астра-3» із системою контролю і керування SCSO-25 покращує умови праці механізатора, підвищує ефективність використання робочого часу зміни та економить дорогий посівний матеріал, що зі свого боку сприяє підвищенню рентабельності виробництва.
Ключові слова: система контролю та керування, сівалка, інтенсивна технологія, сівба,
конструкція, актуатор, зернові культури, випробування.

Біографія автора

В. Малярчук, Південно-Українська філія УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого

канд. с-г. наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-06

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування