СУЧАСНИЙ СТАН НОРМАТИВНИХ ВИМОГ ДО САМОХІДНИХ СІЛЬГОСПМАШИН ЯК УЧАСНИКІВ ДОРОЖНЬОГО РУХУ

Автор(и)

Ключові слова:

Самохідні сільгоспмашини, Дорожньо-транспортні засоби, Гідрооб’ємний привод, Гальмівні системи, Нормативні вимоги

Анотація

Стаття звертає увагу на проблему відсутності відповідних до технічного рівня техніки нормативних документів для оцінки безпеки самохідних сільгоспмашин як дорожньо-транспортних засобів. На прикладі розробки фахівцями Південно-Української філії УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого відповідних до сучасних вимог нормативних документів рівня стандартів до гальмівних систем  показаний один із способів вирішення проблеми.
Мета. На прикладі кроків щодо розроблення нормативних вимог до гальмівних систем сільгоспмашин показати можливість розроблення аналогічних нормативних вимог до інших складових і систем цього типу машин, які б визначали їхню безпечність як дорожньо-транспортних засобів.
Методи досліджень. Аналітичні, інформаційно-пошукові.
Результати. Аналізуючи практики випробувань та прогнозу певного нормативного вакууму стосовно вимог до безпеки самохідних сільгоспмашин як дорожньо-транспортних засобів, фахівці Південно-Української філії УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого розробили нормативні документи на вимоги до гальмівних систем цього класу машин з урахуванням особливостей гідрооб’ємного привода тягових коліс цих машин, та на методи їх випробувань.
Нормативні вимоги мають статус стандартів УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, що дає змогу після їх періодичного перегляду адаптувати вимоги до рівня національних стандартів технічно розвинутих країн та міжнародних стандартів ЕС.
Висновки. На основі проведеного аналізу і досліджень сільгоспмашин визначені основні їхні складові і системи, а це зчіпні пристрої, рульове обладнання, прилади освітлення і сигналізації, дзеркала заднього огляду, скло кабіни – які за аналогією з гальмівними системами потребують розроблення нормативних вимог з урахуванням особливостей цього типу машин.

Посилання

«Технічний регламент затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів та змінних причіпних машин, систем, складових частин та окремих технічних вузлів», затверджений постановою КМУ № 1367 від 28.12.2011 р.

«Технічний регламент безпеки машин», затверджений постановою КМУ № 62 від 13.01.2013 р.

ГОСТ 12.2.019-86 «Тракторы и машины самоходные сельскохозяйственные. Общие требование безопасности».

Дослідження процесів гальмування самохідних сільгоспмашин з гідравлічним приводом тягових коліс та розробка методики визначення гальмівних характеристик даного типу машин: звіт про НДР/Південно-Українська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого; керівник О.П. Митрофанов - № держреєстрації 0108U003517 – Херсон: Південно-Українська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, 2008. – 49 с.

СОУ 71.2-37-04604309-016:2015. «Самохідні сільськогосподарські машини. Системи гальмівні. Загальні вимоги»

СОУ 74.3-37-04604309-007:2013. «Техніка сільськогосподарська. Системи гальмування самохідних сільськогосподарських машин. Методи випробувань».

ДСТУ ISO 5697:2005 «Засоби транспортні сільськогосподарські та лісогосподарські. Визначення гальмівних характеристик».

Аналітичні дослідження щодо формування загальних вимог до гальмівних систем самохідних сільськогосподарських машин. Зб. наук. праць УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого. Техніко-технологічні аспекти розвитку та випробування нової техніки і технологій для сільського господарства України. Дослідницьке. 2016. Вип. 20(34). С. 94-105 с.

StVZO Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung (Положення про допуск транспортних засобів до дорожнього руху)

Делегований регламент комісії (ЄС) № 2015/68 від 15 жовтня 2014 р, який доповнює Регламент (ЄС) № 167/2013 щодо вимог Європейського парламенту та Ради до гальмівних систем сільськогосподарських та лісогосподарських транспортних засобів

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-20

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування