Дослідження ефективності роботи тракторів в агрегаті з сільськогосподарськими машинами

Автор(и)

Ключові слова:

Дослідження, Трактор, Продуктивність, Енергетичні показники, Витрата палива.

Анотація

Мета роботи: Визначення експлаутаційно-технологічних та енергетичних показників тракторів під час виконання робіт в агрегаті з сільськогосподарськими машинами.
Методи випробувань: Випробування машинно-тракторного агрегата (МТА) проводилось в агротехнічні терміни виконання робіт машинами, які агрегатувалися з тракторами. Показникивизначалися за стандартизованими методиками для випробування машин. Умови проведення випробувань були характерними для Західного регіону України.
Фахівцями нашої установи проведено випробування тракторів John Deere 6630 та Challenger МТ 665 в реальних умовах експлуатації. Трактор Deere 6630 працював з плугом обертовим RS 100,
обприскувачем Maxxor 40, культиватором-гребенеутворювачем GH 4500, сівалкою Aeromat 8S, картоплесаджалкою UN 3100 і картоплекопачем-навантажувачем Clean Flow 2000.
Дослідження роботи трактора Challenger МТ 665 В проводилось в агрегаті з грунтообробними і посівними машинами - вертикально-фрезерним культиватором Aquila-6000, сівалкою Rapid A 600S, плугом обертовим MF 725-7FC та бороною дисковою Razol Zenith RXH. Випробування проводились на полях, які характеризувалися темно-сірими лісовими легкосуглинковими грунтами.
Висновки. Під час виконання технологічних операцій МТА на базі трактора John Deere 6630 виконували технологічні операції з робочими швидкостями від 4,1 до 8,5 км/год. Питома витрата палива за змінним часом становила 2,2-18,4 кг/га, а завантаженість двигуна трактора в агрегаті з машинами – від 34 % до 94 %.
У процесі випробувань трактор Challenger МТ 665 В працював з робочими швидкостями: під час фрезерування грунту – 2,7 км/год; на сівбі озимої пшениці – 10,2 км/год; на оранці – 8,6 км/год і на дискуванні – 9,2 км/год. На цих режимах роботи трактор працював без перезавантажень двигуна і забезпечив плавність ходу. Продуктивність МТА на базі трактора Challenger МТ 665 В коливалася від 1,34 до 4,4 га/год. Питома витрата палива за змінним часом на виконання сільськогосподарських робіт становила від 5,5 кг/га до 16,4 кг/га.

Посилання

Думич, В. Енергозасоби у складі МТА /В. Думич, Т. Ролько // The Ukrainian FARMER. - 2016. - N 12. - С.18-24.

Racjonalny wybór ciagnika - caly artykul.[Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://www.farmer.pl/technika-rolnicza/maszyny-rolnicze/racjonalny-wybor-ciagnika -caly-artykul,62855.html.

Analiza potencjalnych decyzji, dotyczanych wyboru ciagnikow, podejmowanych przez wlascicieli gospodarstw rolnych.[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.yadda.icm.edu.pl/yadda/element/ bwmeta1.../ Powalka.pdf.

Як підвищити продуктивність машинних агрегатів.[Електронний ресурс]. – Режим доступу: Agroexpert/ https://agroexpert.ua/ak-pidvisiti-produktivnist-masinnih-agregativ/.

Погорілий В. Трактори для садівництва: необхідна потужність і раціональне комплектування/ В. Погорілий, А. Мігальов // Техніко-технологічні аспекти розвитку та випробування нової техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва України. збірник наук. пр. УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого. – Дослідницьке, 2015. – Вип. 19 (33).– С. 106-121

Опубліковано

2018-12-20

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування