МОДУЛЬНІ ЗЕРНОСУШАРКИ НА РИНКУ УКРАЇНИ

Автор(и)

Ключові слова:

Модульна зерносушарка, Особливості конструкції, сушильна камера та зерновий модуль, Технологічні режими, Режим та продуктивність сушіння, Витрати енергоносія, Недоліки та переваги модульних сушарок.

Анотація

Мета статті: дослідження особливостей будови і функціювання та експлуатаційних показників призначення модульних сушарок виробництва провідних компаній.6

Методи досліджень: аналітичний огляд та аналіз конструкції за даними компаній-виробників та реальних зразків модульних зерносушарок.

 У статті наведено результати досліджень модульних зерносушарок виробництва провідних зарубіжних та вітчизняних компаній. Вони пропонують широкий вибір модульних сушарок, які здатні забезпечити продуктивність від 3,5 т/год до 250 т/год.

Особливості конструкції модульних сушарок: корпус зерносушарки, решета зернових колон виконані з оцинкованої сталі; потоковий режим руху зерна дозволяє сушити зерно до необхідної кондиційної вологості за один прохід; здатність роботи в режимах «сушіння» і «сушіння - охолодження»; у зернових колонах встановлені змішувачі для забезпечення рівномірного сушіння зерна; здатність працювати на природному або зрідженому газі та дизельному паливі; незначне споживання палива; об’єднання в одному корпусі вентилятора та пальника забезпечує оптимальне спалювання і нагрівання повітря; автоматична система контроль процесу пальників; зерносушарки мають режим ручного керуванням, що забезпечує вимикання і припинення подачі газу в будь - якій ситуації.

Недоліки, властиві для модульних сушарок:

- зерно з внутрішньої (гарячої) сторони сушарки перегрівається і пересушується, а зовнішній шар зерна - недосушується;

- холодний вітер, або дощ  призводять  до неоднорідного сушіння зерна;

- для сушіння насіння дрібнонасінних культур необхідні стінки з відповідним дрібним перфоруванням;

- під час руху вертикального стовпа зерна відбувається його тертя об внутрішні і зовнішні стінки, стирання і травмування;

- можливе застрявання вологого зерна в будь-якому місці по висоті потоку,  що призводить до появи локальних місцевих потоків і перегріву;

- під час сушіння деяких культур виділяється багато зернового пилу, який забруднює прилеглу територію;

 - тоненька оболонка, відділяючись від кожного зернятка, забиває зовнішні перфоровані листи. Це знижує ефективність сушіння;

- відсутність рекуперації тепла із зони охолодження висушеного зерна і відсутність теплоізоляції призводить до споживання величезної кількості енергоносія.

     Визначальними факторами у підборі модульної зерносушарки, які впливають на вибір споживачів, є показники продуктивності сушарки, її енерговитратність, надійність, довговічність роботи і ціна.

     Висновки. Модульні зерносушарки виробництва провідних компаній світу та вітчизняних підприємств-виробників мають просту та надійну конструкцію, забезпечують широкий діапазон продуктивності, адаптовані до технологічної роботи з пальниками, які працюють із використанням електроенергії, дизельного палива, газу та біопалива і наряду зерносушарками інших типів знаходять широке та ефективне застосування в Україні.

Біографії авторів

Володимир Іванович Кравчук, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

Д-р техн. наук, проф., чл.-кор. НААН України

Микола Дмитрович Занько, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

Канд. техн. наук, с. н. с.

Олексій Лисак, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

O. Lisak

Посилання

Машини, агрегати та комплекси для післязбиральної обробки і зберігання зернових культур: Посібник, за ред. В.І. Кравчука. – Дослідницьке – УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого. – 2011. – 224 с.

Кравчук В., Погорілий В., Постельга С. Погоріла В, Занько М. Наукові аспекти сучасних технологій збирання, післязбиральної переробки і зберігання зерна // Журнал «Техніка і технології АПК», - №7 (34) -липень 2012 р, Стор. 15 - 19.

Занько М. Дослідження теплогенераторів ТГБ на біопаливі під час обігрівань приміщень та сушінні насіння ріпака // Журнал «Техніка і технології АПК», - №2, 2017, - Стор. 5-8.

Бражевский В., Жеребцов Б., Кизуров А. Анализ зерносушилок // http://technology.snauka.ru/2017/04/12978.

Сорочинський В.Ф. Снижение затрат при конвективной сушке зерна (http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?).

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Сільськогосподарська техніка та обладнання: прогнозування, конструювання, випробування